Fire NATO-jagerfly på vingerne efter russisk provokation

NATO-jagerfly
Det var et russisk jagerfly som dette - Su-35 – der mindst tre gang bevidst provokerede et polske Frontex med fem besætningsmedlemmer, der tabte højde og måtte lande. Arkivfoto.

WARSZAWA: Fire NATO-jagerfly måtte komme fly på Frontex-overvågning til undsætning, da en russisk jager skabte panik for rumænsk og polsk fly.


Fire NATO-fly måtte på vingerne over Sortehavet fredag, da et russisk Su-35 jagerfly uden tændt transponder, fremkaldte farlige situationer for et polske og et rumænsk fly fra den europæiske grænseovervågningsenhed, Frontex. Et EU-agentur der har hovedsæde i Warszawa.

I det polske fly var der to piloter og tre grænsevagter.

– Flyet fra den polske grænsevagt, der deltager i Frontex-missionen over Sortehavet, blev tilnærmet tre gange af et russisk jagerfly, som udførte aggressive og farlige manøvrer, siger løjtnant Anna Michalska fra grænsepolitiet.

Det russisk Su-35 jagerfly fløj uden radiokontakt ind i det område, som Rumænien havde udpeget til de to fly fra Polen og Rumænien. Su-35 jagerflyet udførte derudover aggressive og farlige manøvrer mindst tre gange uden den nødvendige sikkerhedsafstand.

Rumænien: NATO-jagerfly trådte til

Det rumænske forsvarsministerium skriver i en erklæring, at et russisk jagerfly fredag ​​provokerede et fly fra den polske grænsevagt. NATO-styrker trådte til.

– Hændelsen fandt sted fredag ​​den 5. maj omkring klokken 13.20. Flyet fra den polske grænsevagt L410 TURBOLET var sammen med den rumænske grænsevagt på rutinemæssige patruljemission, hedder det i erklæringen. De rumænske myndigheder oplyser også, at det polske og rumænske fly var på aktion i Frontex regi over Sortehavet i internationalt luftrum.

– Som et resultat af hændelsen blev to kampfly fra det rumænske luftvåben og to fra det spanske luftvåben, som opererer i luftpolitiets kamptjeneste, alarmeret af NATO-operationscentret i Torrejon, oplyser Rumæniens forsvarsministerium.

Hændelsen er bekræftet af en talskvinde for Polens grænsepoliti i et interview med det regeringskontrollerede pressebureau PAP.

Besætning: 5 meter afstand

– Det russiske kampfly fløj lige foran det polske fly, og krydsede dets flyveretning på faretruende afstand. Ifølge besætningen var der omkring fem meters afstand. Efter den tredje chikane bevægede det russiske jagerfly sig væk fra det polske, siger Michalska. De fire NATO-jagerfly fik det russiske jagerfly til at forsvinde.

Blød nødlanding

Turbulens betød at det polske fly styrtdykkede, men det oplyses at besætningen udviste fremragende færdigheder og stor ro. Af den grund lykkedes det dem at lande flyet sikkert, oplyser talskvinder for grænsepolitiet.