Flere dødsfald end fødsler i Polen

  færre_polakker_i_polen_0

  De nyeste tal offentliggjort af Polens nationale statistikkontor GUS viser, at Polens befolkning bliver ældre og ældre. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Det nyeste tal offentliggjort af Polens nationale statistikkontor GUS viser, at der indtil har været flere dødsfald end fødsler i 2013.


  I perioden mellem januar og april blev der kun født 121 tusinder børn i Polen, mens 142 tusinder mennesker døde. Tallene tyder på, at 2013 bliver det værste år for Polens demografi siden Anden Verdenskrig.

  212. plads

  Polen har en af verdens laveste fertilitetsrater på 1,3 børn per kvinde, som giver landet en 212. plads blandt verdens 224 lande. Desuden stiger antallet af dødsfald, og det fører Polen til en demografisk krise. Eksperterne peger på, at hvis der ikke gribes ind, vil tendensen forstærkes i fremtiden.

  Økonomisk krise

  En af forklaringerne på de bekymrende tal er, at 1,4 millioner unge polakker er emigreret fra Polen efter 2004 og får børn i udlandet. Demograferne forklarer også udviklingen med den økonomiske krise og de manglende ordninger omkring barselsorlov og børneinstitutioner. Den polske regering har netop forlænget barselsorloven fra 2013.