Flere polakker støtter nu et polsk exit fra EU

polsk exit fra EU
Flere og flere polakker støtter et polske exit fra EU, men polakkerne hører fortsat til de mest EU-begejstrede borgere i fællesskabet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Et markant flertal af polakkerne vil blive i EU, men flere og flere vil have et polsk exit fra EU. Ikke mindst i regeringspartiet.


Polsk exit fra EU: Et markant flertal af polakkerne vil blive i EU, men støtten er vigende viser de seneste undersøgelser. Flere polakker end tidligere vil have Polen ud EU.

Flere vil polsk exit fra EU

I den seneste måling fra august vil 17 procent af polakkerne ud af EU. Det er det højeste antal polakker der vil et Polexit som nogensinde er blevet målt. Undersøgelserne fra det seneste år:

  • November 2020: IBRiS for Rzeczpospolita: 11 procent vil ud af EU
  • December 2020: IPSOS -undersøgelsen for Oko.press: 7 procent vil ud af EU
  • August 2021: SW Research for Rzeczpospolita: 17 procent vil ud af EU

Fald i tilhængere

Det seneste år er der også sket et fald i tilhængere af EU i Polen, selv om polakkerne fortsat er blandt de mest EU-begejstrede borgere i EU:

  • November 2020: Kantar for TVN: 87 procent vil blive i EU.
  • August 2021: Kantar for TVN: 79 procent vil blive i EU.

– Briterne har vist, at diktaturet i Bruxelles-demokratiet ikke passer til dem. De vendte sig om og forlod. Vi ønsker ikke at forlade EU, for støtten til EU er meget stærk. Nå, men vi kan ikke blive tvunget ind i noget, der vil begrænse vores frihed og vores udvikling, sagde lederen af regeringspartiets PiS-gruppe i parlamentet, Ryszard Terlecki i Karpacz forleden.

Er andet medlem af regeringskoalitionen, Janusz Kowalski, fra det andet parti i koalitionen, Solidarna Polska har følgende argumenter mod EU:

– Polen taber økonomisk på EU -medlemskabet (se omkostningerne ved klimapolitik) – Tyskland, hvis vigtigste partner Rusland, bryder reglerne i EU (Nord Stream) – Europa-Kommissionen bryder EU -traktater (med henvisning til økonomiske sanktioner)

– På den baggrund er tiden nu inde til at revurdere om den britiske vej ud af EU er bedre for Polen, siger Kowalski fra justitsministerens fløj i regeringen.

Målingerne kommer på et tidspunkt, hvor Polen står overfor en lang række økonomiske sanktioner fra EU, fordi den polske regering ikke respektere domstolens uafhængighed og pressefriheden i landet. Seneste er der også kommet trusler mod flere polske regioner, på grund af de såkaldte LGBT- og familie-erklæringer.

Polens koalitionsregering er en mindretalsregering, der består af to partier.