Flere polske mænd på barsel og forældreorlov

  Far_Polen_polennu

  De polske mænd vælger i større udstrækning at passe deres børn. Hver tredje nybagte polske fra er på barselsorlov, men flere også vælger at tage forældreorlov. Foto: Iben Molgaard Madsen, polennu.dk.


  WARSZAWA: Flere og flere mænd i Polen vælger nu at holde barsel og forældreorlov.


  Siden 2013 har polske mænd kunne vælge, at holde to ugers barselsorlov sammen med deres nyfødte barn. Trods en træg opstart med ordningen, så har nu cirka hver tredje polske nybagte far valgt at tage imod tilbuddet om barselsorlov.

  33 procent

  I Polen er der lige nu 149.000 mænd der er på barselsorlov, skriver dagbladet Dziennik Gazeta Prawna. Det er en tredjedel af antallet af kvinder der er på barsel, men det er en markant stigning i forhold til sidste år.

  Lang barsel

  I Polen kan mænd også vælge at holde forældreorlov på seks måneder. Da ordningen blev indført i 2013, tog 800 polske mænd imod tilbuddet. Sidste år var antallet steget til næsten 5.000.

  Flere fødsler

  Selv om den demografiske udvikling i Polen er gået hen mod færre polakker i Polen i fremtiden, så fødes der i dag fire tusinde børn i Polen, end der er mennesker der dør i landet. Men mange polakker vælger også at tage til udlandet, og det betyder at befolkningstallet netto daler hvert år i Polen. Sidste år faldt antallet af polakker med 12.000.

  Bedre forhold

  Den polske regering har arbejdet bevidst med at gøre forholdene for børnefamilerne bedre, blandt andet gennem store skattebesparelser. Årsagen er netop det lave fødselstal i Polen, som nu langsomt er på vej op.