Flere russere køber ind i de polske fødevarebutikker

  50

  Flere og flere russere vil finde vej til de polske fødevarer butikker i takt med at handelssanktionerne mod Rusland slår igennem, mener forsker. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Flere russere fra den russiske enklave Kaliningrad købe billige og gode fødevare i Polen efter Ruslands importforbud.


  Fødevarer er blevet dyrere i Rusland, og det har medført en stigning i antallet at russere, der krydser grænsen til Polen. Og gevinsten for russerne er stor, for priserne i Polen falder i takt med Ruslands importforbud af en lang række fødevarer.

  Polsk-russisk turistvisum

  Russere, der bor i Kaliningrad-enklaven, kan besøge den nordlige del af Polen uden visum, takket være en lokal grænseaftale, der blev indgået i 2011. Aftalen betyder også, at polakker der bor i nærheden af grænsen, kan komme til Kaliningrad – ligeledes uden visum.

  Mad og kemi

  – Polakkerne rejser til Kaliningrad på turistbesøg og for at købe benzin og dieselolie, mens russerne kommer til Polen for at købe fødevarer, rengøringsmidler og babymad, siger Tadeusz Baryla fra universitet i Olsztyn.

  Siden 7. august, hvor Rusland indførte importforbud, er trafikken fra den russiske enklave til Polen steget markant.

  Ti procent på en uge

  En talsmand for det polske toldvæsen i Olsztyn, Ryszard Chudy, siger til nyhedsbureauet PAP, at mens der den 2. august var 5.900 russere der passerede grænsen til Polen, så var det ugen efter – 6.600 – og tendensen er klar.

  Afhængig af udlandet

  I 2013 var 25 procent af Polens eksport til Kaliningrad fødevarer. Den russiske enklave er afhængig af udenlandsk import. 70 procent af Kallinigrads forbrug af mejeriprodukter kommer fra udlandet, 50 procent af frugterne, 44 procent af grøntsager samt 40 procent af al fjerkræ er importeret.

  Flere russere

  Tadeusz Baryla fra universitet i Olsztyn forudser, at strømmen af russere der vil købe mad i Polen vil stige i den kommende tid – i Rusland bliver fødevarerne dyrere og færre, og i Polen er der grundet handelssanktioner, udsigt til flere prisfald på frugt og grønt i Polen.