Flere vil have fri abort og partnerskaber af samme køn

Dagens tal corona
Kaczynski-regeringens stramninger af abortloven – og hetzen mod LGBT-samfundene har fået flere polakker til at støtte fri abort og LGBT-samfundene, vurdere CBOS efter en ny måling. Her er det fra en af de mange abort-demonstrationer i Polen, som var de største siden kommunismens fald i Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Flere polakker går ind for fri abort – og flere polakker vil tillade partnerskaber med mennesker af samme køn, viser ny undersøgelse.


Flere polakker går ind for fri abort og flere vil tillade partnerskaber med mennesker af samme køn. Mange polakker vender den katolske kirke ryggen. Det fastslår en ny CBOS-måling.

Ja og nej til fri abort

41 procent af polakker går ind for fri abort – det er en stigning på 12 procent og det højeste andel siden 1999. 29 procent af polakkerne er modsat imod fri abort. Det er et fald på 10 procent, siden undersøgelsen for ti år siden, skriver det statskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Partnerskaber af samme køn

Også når det gælder partnerskaber af samme køn, er der sket et skred i Polen de senere år. 36 procent af polakkerne støtter nu partnerskaber af samme køn. Det er en stigning på 6 procent siden 2019, og en stigning på 10 procent siden 2015.

CBOS vurderer at ændringerne i holdninger til spørgsmålene, er en modreaktion på regeringens abort-forbud og kampagne mod LGBT-samfundene i Polen.

Hver anden vil have kirken ud

49 procent af polakkerne mener ikke at Polen skal støtte ét kristent trossamfund, som er tilfældet i dag med den katolske kirke. For to år siden var det 40 procent. Mere end 90 procent af polakkerne er katolikker, men Kaczynski-regeringen har fået polakkerne – især de unge – til at vende den katolske kirke ryggen. Kun 9 procent af de unge polakker, synes om den katolske kirke.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.