FN: Polen er ikke påvirket af flygtninge

kraever_vaabenhvile_i_oest_ukraine_polennu

Polen har stort set ingen flygtninge fra Middelhavsområdet, mens der til gengæld er kommet mange ukrainere til Polen efter krigshandlingerne begyndte i 2014. Arkivfoto.


WARSZAWA: Der er 65 millioner flygtninge i verden efter krigene omkring Middelhavet, men kun få er kommet til Polen, oplyser UNCHR.


Polen er på ingen måde påvirket af de seneste års tilstrømning af flygtninge fra Nordafrika og Mellemøsten til Europa, siger lederen af FN’s flygtningeorganisation UNCHR i Central- og Østeuropa, Rafal Kostrzynski.

200 i år

UNCHR-lederen oplyser, at lidt over 200 syrere er kommet til Polen siden januar. I 2015 havde mere end 12.000 udlændinge søgt om international beskyttelse i Polen – 348 af dem blev tildelt flygtningestatus.

42 fik asyl

Siden begyndelse af 2016 har mere end 5.300 mennesker søgt om flygtningestatus i Polen, men kun 42 personer fik det, skriver Polsk Radio. Det er især russiske statsborgere med tjetjensk oprindelse og ukrainere der udgør hovedparten af ansøgerne.

EU aftale

Polen er gennem den kollektive aftale i EU pålagt at tage et antal flygtninge fra Mellemøsten efter et kvotesystem, som Polen har argumenteret i mod, da mange ukrainere er kommet til Polen uden særlig status. Der er ingen præcise optegnelser over antallet, men Polens præsident Andrzej Duda sagde sidste år at der var tale om 2 millioner ukrainske flygtninge, om end de flest andre kilder peger på cirka 1 million ukrainere.

Kirken og partiformanden

Den polske kirke opfordrer polakkerne til at tage imod flygtning, mens Polens stærke mand – partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski – anser flygtninge som årsag til øget kriminalitet.

Muslimer skræk

Angsten for fremmed især med muslimsk baggrund er fremherskende i Polen, men angsten kommer ikke fra egne erfaringer. Der er meget få muslimer i Polen, og det mindretal som er i landet har polakkerne levet helt uproblematisk sammen med i århundrede. De besøges også hvert år, af den til enhver tid siddende polske præsident.

25.000 muslimer

Der anslås at være cirka 25.000 muslimer i Polen – cirka 5.000 anslås at være tatarerne. Resten findes blandt de mange forretningsfolk og diplomater der arbejder i Polen. Der bor cirka 39 millioner mennesker i landet.