Første exit-polls til præsidentvalget klokken 21

  præsidentvalg_polen_24_maj_gdansk_duda_jakub_wozniak_polennu
  Selv om disse smilende unge mennesker gør kampagne for Andrzej Duda, så var det hans rival ved valget, der fik flest stemmer fra de polske unge. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

  Præsidentvalget er i gang, og det er nu forbudt at føre mere præsidentvalgkamp i dag. Uddeling af løbesedler kan i dag betyde bødestraf på mellem en halv og en hel million zloty. De unge mennesker fra Dudas stab blev dog fotograferet i valgkampens hede fredag. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  GDANSK: Valgstederne er åbnet i Polen. 30,634.972 millioner polakker kan i dag stemme på præsidenten for de næste fem år. Exitpolls fra klokken 21.


  Anden runde af det polske parlamentsvalg gennemføres i dag, og er et opgør mellem den siddende præsident Bronislaw Komorowski og rivalen fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Andrzej Duda.

  Valgkamp forbudt

  Polakkerne skal vælge præsident for de kommende fem år, og mens valghandlingen gennemføres er det forbudt at lave kampagne for nogle af kandidaterne. Der må ikke deles løbesedler ud, hænges plakater op eller andre former for event, der har til formål at fremme en af kandidaterne. En overtrædelse kan straffes med bøder på mellem en halv og en hel million zloty.

  Kryds i 87 lande

  Der er 27.817 valgsteder, og de 229 af dem er uden for Polens grænser. Polakker kan stemme i 87 lande.
  Der er 602 plejehjem, 820 hospitaler, 194 flygtningecentre og fængsler i Polen, hvor der også kan stemmes i dag.

  Spændende valg

  Selv om den siddende præsident fortsat er foran i meningsmålingerne, og trods de mange proteststemmer ved første runde af præsidentvalget, så er det en stor overraskelse, at Duda fik flere stemmer end Komorowski i første runde, og at forskellen mellem de to kun er få procenter i meningsmålingerne.

  Valget i Polen i dag er blevet lidt mere spændende, end det var ventet før første valgrunde den 10. maj.

  Klokken 21

  Analyse instituttet Ipsos Studie har første exitpolls klar klokken 21, som kan ses på TVN, TVN24 og TVN24BiS. Valgaftenen på de polske tv-kanaler begynder 20.45 og ventes at fortsætte til midnat.