Første frie valg fejret med rock og intern ballade

  20_år_for_de_første_frie_valg_i_Polen_fejret_med_Lech_Walesa_og_Solidarnosc_i_Gdansk

  Forberedelserne til en koncert i Gdansk med bandet Scorpions (kendt for: ’Wind of change’ red.) var i lighed med det nationale jubilæumsarrangement præget af kaos. Foto Martin Bager, polennu.dk.


  GDANSK: I går var det 20 års dagen for de første frie valg i Polen, men festlighederne blev overskygget af striden mellem Polens præsident og regeringslederen.


  20 året for de første frie valg i Polen, den 4. juni, blev fejret med maner flere steder i Polen i går. Men dagen blev også en tydelig markering af det anspændte forhold mellem regeringspartierne og præsidentens oppositionsparti, der er midt i en bitter valgkamp forud for afstemningen til Europaparlamentet, der slutter søndag.

  50 års besættelse slut

  Selv om 4. juni var vigtig for Europas genforening og for demokratiets indførelse i Polen efter 50 års ’besættelse’, så udstillede festlighederne ikke glæde og genforening, men derimod den dårlige kemi, der efterhånden kendertegner enhver relation mellem den polske præsident og regeringslederen.

  Præsident Lech Kaczynski var til festligheder i Gdansk, Donald Tusk og Lech Walesa var i Krakow.

  Første præsident

  Dagen før talte Polens første demokratiske valgte præsident Tadeusz Mazowiecki og Sejmens formand Hans-Gert Poettering på en konference i Warszawa. Andre tidligere præsidenter deltog også, og talerne blev holdt omkring det historiske runde bord i præsidentpaladset.

  Det var her at forhandlingerne, der førte til de første frie valg i Østeuropa, fandt sted i foråret 1989.

  Walesa var med

  Også Solidarnosc-helten Lech Walesa var med i Warszawa, men hverken præsident Lech Kaczynski eller regeringslederen Donald Tusk, som begge befandt sig i bygningen, havde tid (eller lyst red.) til at deltage – eller at blive set sammen – som flere polske medier har hævdet.

  Andre polske medier har på lederpladser udtrykt stor forargelse over præsidentens og regeringslederens pinlige adfærd på den nationale festdag.

  4. juni er ikke Gdansk

  Til sit forsvar sagde premierminister Donald Tusk til polske medier, at centrum for fejringen af de første frie valg i Polen er Warszawa, og ikke Gdansk – selv om det var Solidarnosc-folk der blev valgt til samtlige pladser den 4. juni 1989.

  – Solidarnosc skal vi fejre den 31. august i Gdansk, sagde den polske premierminister til det polske dagblad Rzeczpospolita.

  Truet væk

  Det var ellers tanken, indtil for et par uger siden, at alle festlighederne skulle holdes i Gdansk. Men da byen, overfor Warszawa, ikke kunne garanterer for de udenlandske gæsters sikkerhed, valgte regeringen at flytte den del af arrangementet til Krakow.

  Fyrede værftsarbejdere og Solidarnosc (anno 2009 red.) havde truet med omfattende protester og strejker, og det blev for meget for regeringen i Warszawa, der flyttede fejringen af 20 års dagen for de første frie valg til Krakow.

  Præsidenten ville ikke følge med det øvrige officielle Polen til Krakow, og tilbragt den historiske dag i Gdansk uden at møde de udenlandske statsledere og andre prominente gæster.

  Lech Walesa har i forbindelse med jubilæet sagt, at han vil være der hvor Donald Tusk beder ham om at være.