Første levering af naturgas fra Qatar

  Første_levering_af_Naturgas_fra_Mellemøsten_til_Polen_i_havnen_i_Swinoujscie

  Qatargas leverede fredag de første 210.000 kubikmeter flydende naturgas til den ny havneterminal i Swinoujscie, der er Nordeuropas største. Foto: Polskie LNG.


  SWINOUJSCIE: Der blev skrevet polsk historie med den første levering af naturgas fra Qatar til ny havneterminal i det nord-vestlige Polen.


  Fredag modtog den ny havneterminal i Swinoujscie i det nord-vestlige Polen sin første levering af flydende naturgas (LNG).

  Naturgassen blev leveret fra Qatargas, og er den første af to prøve-leverancer, som den ny LNG-terminal skal håndtere i Swinoujscie. I alt havde tank-skibet 210.000 kubikmeter flydende naturgas med til Polen.

  Historisk åbning af polsk energi-marked

  Direktør for Gaz-System og Polsk LNG Jan Chadam sagde ved leveringen, at den ny LNG-terminal åbner døren for Polen til verdensmarkedet for energi.

  LNG-terminalen kan sammen med udbygningen af rør-ledninger i Polen og til nabolandene gøre Polen til en central spiller på gas-markedet i hele regionen, sagde Chadam.

  Lettere at forhandle med Rusland

  Polens søfartsminister Marek Grobarczyk ser frem til, at den ny LNG-terminal vil gøre det lettere at forhandle gas-priser med det russiske energiselskab Gazprom.

  – Hvor meget vi har ventet på denne gas-terminal, det behøver man ikke at gentage over for nogen polak. Den er et element i diversificeringen og i forhandlingerne med Gazprom. Efter de litauiske erfaringer kan vi forvente, at vi i dag står med en langt bedre forhandlingsposition, når det handler om at reducere prisen på gas, siger søfartsministeren til det polske nyhedsbureau PAP med henvisning til, at Litauen allerede har åbnet en havne-terminal til flydende naturgas.

  Største i Nordeuropa

  LNG-terminalen i Swinoujscie er den største i Nordeuropa og i Central- og Østeuropa. Den er designet til at kunne modtage og videresende op til fem milliarder kubikmeter gas om året.

  Det er planen, at LNG-terminalen vil træde i funktion fra andet kvartal 2016. Det polske energiselskab PGNiG har allerede skrevet en 20-årig kontrakt med Qatargas.