Første polske præsident for international domstol

Præsident for international domstol
Den polske dommer ved Den Internationale Domstol (ICC) i Haag, Piotr Hofmański, bliver ny præsident for domstolen de næste tre år. Foto: TVN.

HAAG: For første gang er en polak udnævnt som præsident for Den Internationale Straffedomstol i Haag. Dommer Piotr Hofmański har titlen de næste tre år.


Den polske dommer Piotr Hofmanski er udnævnt som præsident for Den Internationale Domstol (ICC) i Haag. Han fortsætter på posten frem til 2024, hvor hans embedsperiode ved domstolen udløber. Han kom til Haag i 2014 som dommer.

LÆS MERE: Om Den Internationale Straffedomstol (ICC) 

– Jeg er især glad for at være den første polske præsident for den internationale domstol, sagde Piotr Hofmanski efter udnævnelsen.

Præsident boykot

Den nye præsident er ikke glad for udviklingen i Polen, og for den polske præsident Andrzej Duda. I 2019 besøgte den polske præsident domstolen i Haag, og Hofmanski var inviteret med til mødet. Men det nægtede han i protest, og med ordene:

– Et besøg af præsidenten for Republikken Polen, der er en person, der ikke forstår ideen om retsstatsprincippet, og ikke rigtigt forstår ideen om domstolenes uafhængighed, er en upassende gæst i en respekteret domstol, sagde Hofmanski dengang til radio RMF FM.

Piotr Hofmański er professor i jura. Fra 1996 var han dommer ved Højesteret i Polen, og i 1999 blev han pressetalsmand. Han har udgivet utallige publikationer om strafferet. Den polske ombudsmand Adam Bodnar har lykønsket den nye polske præsident for domstolen med ordene: “en af ​​de største succeser i den polske juridiske verden”.

LINK: Den Internationale Straffedomstol i Haag

Flere nyheder om en præsident fra Polen? Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem – efter nye EU- regler pr. 1 februar – kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID. Vi beklager.