Fordomme er et problem for Europas debat om Polen

    Polens_ambassadør_i_Danmark_Henryka_Moscicka_Dendys

    Henryka Moscicka-Dendys har været Polens ambassadør i Danmark siden november måned, og ser mange lighedspunkter mellem Polens og Danmarks holdninger til grænsekontrol, EU og forholdet til USA. Foto: Tommy Häggmark, polennu.dk.


    KØBENHAVN: Polens ambassadør i Danmark er ked af, at fordomme og følelser spænder ben for Europas debat om den ny regering i Polen.


    Polens ambassadør i Danmark Henryka Moscicka-Dendys forsvarer i et interview med fagbladet journalisten.dk Polens ny medielov, der har givet den polske skatteminister ret til at udpege direktørerne for de polske public-service medier TVP og Polsk Radio.

    Fordomme præger debatten

    – Debatten om den nye medielov viser, at fordomme om polakker stadig er et stort problem i Vesteuropa. Mange betragter desværre Polen som et formørket land, selv om det er længe siden, Jerntæppet faldt. Når der sker noget nyt i Polen, forventes det at være dårligt, siger Henryka Moscicka-Dendys i interviewet.

    Ønsker mere fakta

    Ambassadøren kommenterer blandt andet udtalelser fra formanden for det europæiske journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård, der siger, at den ny medielov vil føre til en meget direkte kontrol med statsmedierne.

    – Jeg er forbløffet over at læse dit interview med formanden for det europæiske journalistforbund. Hans kritik er overdrevet. Det ærgrer mig, for jeg håber, vi kan få en diskussion baseret på fakta og ikke følelser, siger Mosciska-Dendys til journalisten.dk.

    Ny lov i tråd med europæiske normer

    – Loven handler om, hvordan staten forvalter et selskab, den ejer. Det handler ikke om det journalistiske indhold, siger ambassadøren, der gør opmærksom på, at DRs bestyrelse også er politisk udpeget i Danmark, hvor tre medlemmer udpeges af kulturministeren, seks af Folketinget og to af DRs medarbejdere.

    – Det er en meget lille ændring, som først og fremmest handler om statens mulighed for at udpege ledelsen i statsejede virksomheder. Der er ingen grund til bekymring på journalistikkens vegne.

    – Det er en kliché i Vesteuropa, at Polen er et tilbagestående land. Hvis noget lignende skete i Italien eller Spanien, så ville du slet ikke se samme overdramatisering, siger Henryka Mosciska-Dendys til journalisten.dk.

    Skal bedømmes på handlinger

    Fredag blev en politiker fra Lov og Retfærdighedspartiet Jacek Kurski indsat som direktør for TVP. Udnævnelsen ses som kontroversiel af Polen opposition, men ambassadøren mener ikke, at man skal være bekymret over udnævnelsen.

    – Han har erklæret, at han vil værne om public service-kontrakten og kanalens journalistiske mission. Jeg synes, vi må bedømme ham på hans handlinger, siger Henryka Mosciska-Dendys.

    Velfungerende demokrati

    – Det er åbenlyst, at magtskiftet bliver mødt med mistænksomhed i Europa. Men man skal huske, at de ændringer, som sker i Polen nu, har været en del af Lov og Retfærdighedspartiets valgkamp. De gør bare, hvad de har lovet vælgerne, siger Moscicka-Dendys.

    – Man kan være enig eller uenig i den nye regerings politik, men det er logisk, at den nu gennemfører den politik, den blev valgt på.

    Tror ikke på fyringer af journalister

    Polens Henryka Mosciska-Dendys tror ikke, at en fyring af samtlige journalister i public-service medierne vil blive en del af en senere medielov fra Polens regering, sådan som Polens nyhedsbureau PAP rapporterede fra uofficielle kilder i sidste uge.

    – Det er noget, man kunne se i Polen i de tidlige halvfemsere. Jeg forventer ikke, at det kan ske nu.

    – Jeg tvivler på, at det forslag vil blive til noget. Der har været en række diskussioner i valgkampen, og Lov og Retfærdighedspartiet har fokuseret meget på, at der er behov for ændringer i de statsejede medier: Indholdet bør i højere grad afspejle befolkningen.

    Ligheder mellem Danmark og Polen

    Henryka Moscicka-Dendys har været ambassadør i Danmark siden november måned, og ser en række lighedspunkter mellem Polen og Danmark.

    – Vi er enige med danskerne om mange ting, også når du ser på den nye polske regering. Vi er for eksempel enige om at styrke grænsekontrollen. Vi er enige om, at vi vil være helt tæt på beslutningerne på euro-området, selv om begge lande står udenfor, og så har vi samme nære forhold til vores allierede fra USA, siger Polens ambassadør i sit interview med fagbladet journalisten.dk.