Forhøjelse af tilskud til børn deler polakkerne

Børn 500 plus
Et lavt fødselstal og en beskyldning fra Jaroslaw Kaczynski mod regeringen, har trukket overskrifter og stramninger på smilebåndet frem. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens regering har planer om at hæve tilskuddet til familier med børn fra 500 til 700 zloty pr. barn om måneden.


Flere penge på vej til familier med børn? Polens regering overvejer en forhøjelse af det såkaldte 500 plus program, der giver 500 zloty pr. barn til polske familier. Ideen var at ændre programmet til 700 plus, altså en forhøjelse på 200 zloty om måneden. Ordning blev indført som en del af regeringspartiets valgløfter, der har været genstand for stor debat. Regeringens talsmand Piotr Müller bekræfter overvejelserne, men understreger at der ikke er taget nogen beslutning endnu.

Ja til flere penge til børn

Overvejelserne deler da også polakkerne, viser en ny undersøgelse der er bestilt af Wirtualna Polska. Næste halvdelen 45,4 procent af polakkerne går ind for en forhøjelse.

22,8 procent svarede ”klart ja”
22,6 procent svarede ”mest ja”
45,4 procent

Nej til flere penge til børn

43,6 procent af polakkerne, vil ikke have forhøjet beløb til børn.

26,4 procent svarede ”klart nej”
17,2 procent svarede ”mest nej”
43,6 procent

11 procent af de adspurgte polakker havde ingen mening om spørgsmålet. Undersøgelsen er gennemført den 3. og 4. juni.

Ordningen 500 plus er et af regeringspartiets valgløfter, der betyder at polske familier i dag får 500 zloty pr. barn uanset indkomst. Det er den ordningen, som regeringen nu overvejer at omdøbe til 700 plus.

Polakker føder langt færre børn end tidligere