Frankrig trækker invitation til Polen tilbage

Konflikterne mellem Frankrig og Polen bliver mere og mere tydelige. Den franske præsident Macron har netop annulleret en invitation til den polske præsident Andrzej Duda og den polske hær, der ellers skulle have deltaget i fejringen af den franske nationaldag 14. juli ved Triumfbuen i Paris. Arkivfoto.

PARIS: Den franske præsident Macron har annulleret en invitationen til sin polske kollega Duda og den polske hær, når Frankrig fejrer Bastille-dagen i juli.


Den franske præsident Macron har trukket en invitation til den polske regering og den polske hær tilbage. De skulle have deltaget i paraden i anledning af Bastille-dagen 14. juli, skriver det tyske dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Protest over valg

Fejringen af den franske nationaldag markeres med optog og parader omkring Champs Elysees ved Triumfbuen i Paris. Stats- og regeringschefer fra hele verden deltager normalt i de franske fejringer.

Den franske præsident aflyser den polske deltagelse i protest over, at Polen vil gennemføre præsidentvalg den 10. maj – midt i corona-krisen. Frankrig har netop selv aflyst planlagte lokalvalg, skriver tyske FAZ.

Macron er også vred over, at den polske præsident Andrzej Duda underskrev en kontroversielle lov om et særligt domstolsråd, lige efter at Macron havde forladt Duda i Warszawa under et besøg, hvor han troede han havde talt sin polske kollega til fornuft.

Polen lader som ingenting

Avisen skriver også, at den polske statsminister Morawiecki opfører sig som om han ikke har omfanget signalerne fra de europæiske statsledere. Frankrig og andre lande har gjort det klart overfor polakkerne, at EU-midler i fremtiden vil være bundet op på om medlemslandene overholder de demokratiske spilleregler. Det gør Polen ikke, og Frankrig vil fjerne støtten til polakkerne i den nye budgetperioder, der begynder i 2021.