Frederic Chopin

Frederic-Chopin_0

( 1. marts 1810 *) – 17. oktober 1849 )

*) Regnes som fødselsdag, men en dåbsattest har siden vist at, den 22. februar 1810 skulle være den rigtige fødselsdato. Det er dog afvist af familien.

Frederic Chopin var verdensberømt komponist og pianist og betegnes som den største polske komponist nogensinde. Chopin blev født på Zelazowa Wola-godset i nærheden af Warszawa og begyndte at spille klaver allerede som 4-årig. Da han var syv år gammel fik han sine første kompositioner udgivet. Året efter gav han sin første offentlige koncert, bare 8 år gammel. Chopin hyldes over det meste af kloden i år under temaet Chopin 2010.

LÆS MERE LINK: Chopin 2010 i Danmark

LÆS MERE LINK: Officiel Chopin 2010 (engelsk)

Chopin voksede op i Warszawa, men rejste til Frankrig som 20-årig og tilbragte det meste af sit voksne liv i Paris. Hans far var fransk, moderen polsk. Den unge Frederic nåede akkurat at forlade Polen i tiden, inden russerne på ny besatte landet.

Chopin komponerede stort set kun til klaver og var en af de første romantiske komponister, der brugte rytmer og klange fra folkemusikken i den klassiske musik. Han skrev koncerter, sonater, etuder, præludier, polonaiser, mazurkaer og valse. Chopins værker har sat sit præg på musikkens udvikling siden forrige århundrede.

Frederic Chopin døde af tuberkulose efter fjorten år præget af sygdom og bare 39 år gammel. Chopin blev begravet på Pere Lachaise kirkegården i Paris, men han havde inden sin død proklameret og testamenteret, at hans hjerte tilhørte Warszawa og Polen. Derfor blev hans hjerte, rent fysisk, muret ind i en søjle i den kirke, hvor han som barn gik til gudstjenester. Kirken hedder i dag Chopin-kirken og ligger i Warszawa’s gamle og gennemrestaurerede bydel.

År 2009 er udnævnt til officielt Chopin-år i Polen, hvor den verdensberømte komponist endnu engang vil blive hædret.

Af Frederic Chopins utallige værker og musikstykker kan bl.a. nævnes:

• Nocturne opus 9 nr. 2 • Etude opus 10 nr. 12 • Revolutionsetuden • Scherzo nr. 2 opus 31 • Klaversonate nr. 2 opus 35 • Klaverkoncert nr. 2 opus 21