Frihandelsaftale kan give Polen visum-frihed til USA

  Polen_lufthavn_passagerer,_Foto_Martin_Bager_0

  Polen er et af kun fire EU-lande, hvis borgere stadig skal have visum for at rejse til USA. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Ny frihandelsaftale mellem EU og USA vil indføre visum-frihed for polakker til USA ifølge polsk vice-minister.


  USA og EU er i øjeblikket ved at forhandle en ny frihandelsaftale om et transatlantisk handels- og investeringspartnerskab (TTIP). Aftalen forventes underskrevet i år, og den vil ifølge Polens vice-økonomiminister medføre visum-frihed for polakker til USA. Det skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Næsten besluttet

  – Vi har haft konsultationer om emnet med vores amerikanske partnere, og takket være aftalen vil polakker ikke længere behøve visum til USA, sagde Polens vice-økonomiminister Andrzej Dycha.

  – Det er næsten besluttet, sagde den polske minister, der hævdede, at visum-friheden bliver en integreret del af frihandelsaftalen.

  Obama støtter polsk visum-frihed

  Den amerikanske ambassade i Polen fastholder, at spørgsmålet om visum-frihed håndteres uafhængigt af frihandels-aftalen, men talsmand for den amerikanske ambassade Sam Goffmann udtaler, at USAs præsident Barack Obama støtter Polens ønske om visum-frihed.

  Visum kræves fra fire EU-lande

  Polen er et af kun fire EU-lande, hvis borgere stadig skal søge om visum for at rejse til USA. Foruden Polen gælder det Bulgarien, Rumænien og Cypern.

  Repræsentanternes hus i USA arbejder på en lov, der afskaffer visum-tvang for lande, der det seneste år har fået afvist mindre end ti procent af borgernes visumansøgninger. I Polen blev 10,8 procent afvist i 2013, så den lov vil ikke afskaffe visum-tvangen for polakker til USA.