Gasledning: Forsvaret advarer om bomber og miner

  kabel_skib_polen_energinet_polennu

  Forsvaret i Danmark advarer i et høringssvar mod den planlagte Baltic Pipe gasledning til Polen, da der er fare for at støde på ueksploderet ammunition. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Det danske forsvar har i et høringssvar advaret om, at den kontroversielle gasledningen Baltic Pipe skal løbe gennem områder, hvor der er fare for at støde på ueksploderet ammunition.


  Modstanden mod den enorme gasledning på tværs af Danmark – Baltic Pipe – vokser.

  Blandt 150 høringssvar og indsigelser som Miljøstyrelsen har modtaget, er der også danske myndigheder i blandt. Forsvaret advarer i sit svar blandt andet om, at der flere steder på den planlagte linjeføring er eksplosion fare på grund af ueksploderet ammunition. Det drejer sig om flere områder i Nordsøen og flere steder i Lillebælt.

  Ikke endelig vedtaget

  Selv om Polens præsident Andrzej Duda allerede har fortalt at Baltic Pipe bliver en realitet, så er det langt fra sikkert. Flere partier i Folketinget ønsker at stoppe gasledningen, der skal transportere gas svarende til fire gange Danmarks samlede forbrug. Beslutningen er alene taget af ministeren, og flere politikere ønsker sagen genoptaget hos den kommende minister efter valget i Danmark, der finder sted senest 17. juni. Hvis ikke det kan stoppe sagen, vil Baltic Pipe beslutningen blive behandlet af det nye Folketing, der samles til oktober.

  Grundejere på tværs af Danmark, hvor linjeføringen skal gå, er utilfredse med de lokale konsekvenserne for gasledningen. Baltic Pipe bygges for EU-midler og penge fra danske skatteborgere. Gasledningen bliver efter planen 950 kilometer lang, og strækker sig fra de norske olie- og gasfelter i Nordsøen – over Jylland, Fyn, Sjælland og ud i Østersøen til Polen. 13 kommuner bliver berørt af den største ledning, der nogensinde er bygget i Danmark.

  Gasledning Baltic Pipe skal sikre, at polakkerne kan gøre sig fri af import af russisk gas fra 2022.