General Jaruzelskis dokumenter beslaglagt

  jaruzelski_1981_1

  General Jaruzelski da han indførte krigsretstilstanden i Polen i december 1981. Nu er hans dokumenter blevet beslaglagt af myndighederne i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Politiet har beslaglagt 17 kasser med dokumenter i den tidligere kommunistleder general Jaruzelskis hus.


  Polsk politi og anklager fra IPN, beslaglagde mandag 17 kasser med dokumenter i den tidligere kommunistleder, forsvarsminister og regeringschef i Polen, general Jaruzelskis hus. Det var Jaruzelski der indførte den voldlige krigsretstilstand i december 1981. Se video med meddelelsen fra Jaruzelski med engelske undertekster:

  SE FILM
  polennu.dk: General Jaruzelski meddeler krigsretstilstand (1981)

  LÆS MERE
  solidarnosc.dk: Genreal Jaruzelski

  Jagten på kommunister

  Agnieszka Sopinska-Jaremczak, der er talskvinde for IPN siger til Polsk Radio, at dokumenterne nu vil blive gennemgået af specialister. Formålet er at finde flere informationer om polakker der samarbejdede med kommunisterne, op til 1989, da Polen atter blev en fri nation.

  Tidligere aktion

  Den 6. februar beslaglagde politiet dokumenter hos en anden tidligere kommunistleder, Kiszczak, der var den sidste kommunistiske regeringschef. Ved den aktion fandt IPN, ifølge egne udsagn, nye dokumenter om Lech Walesas påståede arbejde som spion for kommunisterne.

  En påstand som Lech Walesa har afvist, og som han tidligere er blevet renset for.

  General Jaruzelski døde den 25. maj 2014 og blev 90 år.