Gratis frugt og grøntsager til polske skoleelever

  De polske skolebørn går et sundt efterår i møde. Fremover er det slut med slik, men til gengæld er der gratis frugt og grønt til skoleelever fra 6 til 9 år. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Slik skal ud af de polske skoler og erstattes af gratis frugt og grønt til eleverne. Ordningen starter til efteråret.


  De 1,1 million polske skolebørn, som er mellem 6 og 9 år, får snart gratis frugt og grønt. Skolerne i Polen vil nemlig fra efteråret modtage polsk-produceret frugtsaft, æbler, pærer, gulerødder, radiser, peberfrugter, agurker og frugtsaft.

  50 millioner

  Polens nationale agentur for landbrugsmarkedet, der står bag initiativet i Polen, har afsat cirka 50 millioner zloty til at få de polske skolebørn til at tænke og spise sundere.

  80 procent af udgifterne til fremstødet betales af EU.

  Fælles kampagne

  De gratis frugter til de polske skolebørn er et resultat af Europa-kommissionens kampagne ’Frugter i skolen’, der har skolebørn på 6 til 9 år som målgruppe.

  Baggrunden for kampagnen er den stigende fedme blandt børn og unge i Europa, og EU skønner at der alene i medlemslandene er over 5 millioner overvægtige børn.

  100 kg grønt

  Ifølge de seneste tal fra Polens centrale statistiskkontor (GUS) forbruger en polak i gennemsnit 43 kg frugt i 2008. Det er en stigning på 2 kg fra året før.

  Polakkerne forbruger hovedsagligt æbler, bananer og citrusfrugter. Derudover spiste en polak i gennemsnit 61 kg grøntsager sidste år.