Grønlands ældste træhuse er bygget af polsk tømmer

    Huse_i_grønland_blev_bygget_af_polsk_tømmer

    Grønlands ældste træhus, Niels Egedes hus i Qasigiannguit. er bygget af tømmer fra Polen. Det kan forskerne se ved at analysere træets årringe. Foto: Nationalmuseet.


    KØBENHAVN: Norske tømrere byggede de ældste træhuse i Grønland. Ny forskning viser, at tømmeret kommer fra Polen.


    Grønlands ældste træhus ligger i Qasigiannguit ved Diskobugten. Det blev bygget i 1734 i norsk stil af norske tømrere. Derfor har man hidtil antaget, at træet også kom fra Norge.

    Men det gør det ikke, viser resultaterne af ny forskning, som blev fremlagt på konferencen Nordlige Verdener på Nationalmuseet i København.

    Tømmer fra Polen

    – Da vi undersøgte tømmeret, så viste det sig, at det passede perfekt ind i en polsk sammenhæng. Det vil sige, at man har bygget et norsk træhus af polsk tømmer, siger seniorforsker Niels Bonde, som er leder af Nationalmuseets Dendrokronologiske Laboratorium til Grønlands Radio, KNR.

    Det overraskende resultat fik forskerne til at analysere træet i yderligere 11 huse fra Diskobugten.

    – Hovedparten af det tømmer, vi har undersøgt i huse fra Grønland, det stammer fra Polen, siger Niels Bonde.

    Fra en bunke i København

    Forskerne mener, at i stedet for at sende norske håndværkere til Grønland, har man lavet husene som samlesæt i København.

    – Man har altså haft en stor tømmerstabel her i København, hvor man har fået leverancer fra alle mulige steder, og når man skulle lave et hus, så tog man hvad man havde til rådighed og byggede det, siger Niels Bonde til KNR.