Guldfirmas kollaps presser Polens statsminister

  tusk_presset

  Statsminister Donald Tusks søn arbejdede for det krakkede flyselskab OLT Express, som Amber Gold ejede. Foto: premier.pl


  GDANSK: Det polske firma Amber Gold har standset betalingerne. Virksomheden lokkede med høje afkast på investeringer i guld. Sagen har sat statsminister Donald Tusk under pres.’


  Polens statsminister Donald Tusk vil nu have undersøgt omstændighederne i forbindelse med det økonomiske kollaps i investeringsfirmaet Amber Gold.

  En særlig økonomisk komite skal gennemgå sagen.

  Amber Gold indstillede tidligere på ugen sine forretninger og lukkede hovedkontoret i Gdansk, samt filialer i hele Polen.

  Firmaet har siden 2009 lovet kunderne høje afkast, hvis de gennem Amber Gold investerede i guld og andre værdier.

  Bankvirksomhed uden licens

  Desuden tilbød Amber Gold kunderne forbrugslån, selvom firmaet ikke havde licens til bankdrift.

  På den baggrund placerede det polske finanstilsyn (KNF) Amber Gold på en observationsliste sammen med 15 andre lignende virksomeder.

  Avisen Financial Times skriver, at KNF uden held forsøgte at få anklagemyndigheden til at se nærmere på Amber Gold. Andre myndigheder gjorde heller ingenting.

  Investerede i flyselskab

  Sidste år investerede Amber Gold i det skrantende luftfartselskab OLT Jetair, og fra april i år begyndte det at flyve indenrigs i Polen under navnet OLT Express.

  Selskabet havde tilsyneladende succes med sine lavprisruter, men i slutningen af juli gik det konkurs.

  Konkursen rettede søgelyset mod Amber Gold og ejeren Marcin Plichta, som har flere andre mislykkede erhvervseventyr bag sig. I 2005 fik han desuden en dom for underslæb, skriver flere polske medier.

  Tusks søn arbejdede for OLT

  Det blev samtidig afsløret, at statsminister Donald Tusks søn, Michal, arbejdede som PR medarbejder for OLT, samtidig med, han var ansat i den statsejede lufthavn i Gdansk.

  Nyhedstjenesten Warzaw Voice skriver, at Michal Tusk i et et interview har fortalt, at hans far advarede ham mod at indlade sig med Amber Golds ejer Marcin Plichta.

  Det har fået politikere i oppositionen til at spørge, hvorfor Donald Tusk advarede sin søn, men ikke de almindelige polakker, som i stort tal anbragte deres sparepenge i Amber Golds investeringer.