Hele Polen går i stå i et minut i eftermiddag

Et minut i Warszawa
Warszawa-borgmesteren Rafal Trzaskowski talte lørdag foran monumentet for Opstanden ved siden af den polske højesteret i byens centrum. Foto: Warszawa Rådhus.

WARSZAWA: I eftermiddag klokken 17.00 holdes der et minut i stilhed i Polen. Polakkerne mindes opstanden i Warszawa 1. august 1944.


I dag klokken 17.00 går Polen i stå. Det sker med stilhed i et minut for at mindes polske frihedskæmpere under Warszawa opstanden. I dag er det nemlig 77 år siden at opstanden blev indledt af få polske mænd og mange kvinder og børn mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Russerne ventede

På samme tid stod den Røde Hær nogle få kilometer fra den østlige bred af floden Wisla ved Warszawa, og polakkerne havde ventet af russerne kom dem til undsætning. Det havde Sovjetunionen og Josef Stalin nemlig lovet de allierede i krigen. Men sådan gik det ikke. Stalins tropper ventede til de tyske tropper havde gjort det af med opstanden og polakkerne, før Den Røde Hær fortsatte angrebet mod vest – mod den tyske hovedstad Berlin.

Stalin snød

Polakkerne følte sig da klar til at gøre modstand, ikke mindst da Josef Stalin havde lovet polakkerne og de allierede, at sende forsyninger af våben og forplejninger med fly til polakkerne. Dem havde polakkerne stort set ingen af. Og Stalin sendte da også forsyninger, men da containerne med mad og våben blev fløjet til Warszawa, blev de nedkastet uden faldskærm, så al ”nødhjælpen” blev smadret da containerne ramte jorden.

200.000 polske liv

Opstanden varede i 63 dage og betød tab af mange civile liv. Mange kvinder og børn var blandt de faldne. Ifølge nye tal fra IPN – Institut for National Erindring – anslås det at 20.000 soldater i AK-Hjemmehæren, 18.000 frivillige og mellem 150.00 og 180.000 civile mistede livet under opstanden. Blandt modstandsgrupperne var flere hundrede udlændinge, som hjalp polakkerne i kampen mod tyskerne.

Spillefilmen Miasto 44 (2014) giver et godt og dramatisk indblik i rædslerne i 1944 i Warszawa.

MIASTO 44 - oficjalny trailer [HD]

Opstand i ghetto

Mange forveksler opstanden i 1944 med opstanden i den jødiske ghetto. Men det er to forskellige ting, og opstanden og udryddelsen af den jødiske ghetto skete året før.

Opstandsmuseum

Museet for Warszawa Opstanden i den polske hovedstad giver et glimrende og retvisende indblik i den 63 dage lange opstand. Et besøg her kan klart anbefales, og der er audioudstyr til rådighed med blandt andet dansk tale, som fortæller den vigtige og gribende historie om opstanden.

LINK: Opstandsmuseet i Warszawa

Var det nu klogt?

Polens nuværende præsident Andrzej Duda fremhæver opstanden, og mener den var afgørende for Polens vej til frihed. Men ikke alle er enige i den tolkning, og selve opstanden kan næppe heller betegnes som en sejr for Polen. Da den Røde Hær havde slået tyskerne tilbage efter opstanden, blev russerne i Polen frem til 1989.

En anden tidligere præsident Lech Walesa mener modsat, at det var en meget ugennemtænkt og unødig opstand der blev gennemført. Han fremhæver, at mange gode liv gik tabt til ingen verdens nytte. Han mener at det var indlysende, at opstanden ville ende med nederlag og store tab.

Warszawa opstanden markeres hele dagen, og klokken 17.00 er der et minuts stilhed til ære for de faldne.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.