Helle_Thorning-Schmidt_på_besøg_i_Polen_hos_Donald_Tusk_polennu

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt til møde med sin polske kollega og EU-formand Donald Tusk i Warszawa torsdag. Foto: gov.pl.


WARSZAWA: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt var i går på lynvisit hos sin polske kollega og EU-formand Donald Tusk.


Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, der bliver EU-formand efter sin polske kollega Donald Tusk den 1. januar, var i går på lynvisit i den polske hovedstad.

EU formænd

Det var især samarbejdet i EU der var på dagsorden. Danmark og Polen sidder i en planlægningsgruppe sammen med Cypern, der tilrettelægger de tre formandskaber. Cypern overtager efter Danmark den 1. juli 2012.

På et efterfølgende pressemøde Polens statsminister Donald Tusk:

– Vi har gjort noget konkret og seriøst for at bekæmpe krisen, sagde Tusk med henvisning til aftalen om euroen, der blev indgået i denne uge, for at forebygge en forværring af den økonomiske krise.

– Både det polske og det danske formandskab vil arbejde sammen for at fremme de mekanismer, der fremmer integrationen af euro-området, og det er samtidig de mekanismer, der beskytter integriteten i den Europæiske Union, sagde Donald Tusk.

– Danmarks vigtigste opgave bliver at holde sammen på de 27 lande i EU, sagde Donald Tusk blandt andet.

Solidaritet

Donald Tusk opfordrede den danske statsminister til at arbejde for solidaritet mellem de 27 EU-lande, og gav samtidig Polens fulde støtte til, at samtlige EU-medlemmer får indført euroen.

Polen og Danmark

Hverken Polen eller Danmark er med i euroen, men Danmark er reelt, selv om der ikke står euro på pengesedlerne, bundet op på den europæiske valuta.

Modsat er det i Polen, som står helt uden for, men som til gengæld har mulighed for selv, at regulere på håndtagene i den økonomiske udvikling. Før finanskrisen udtalte Donald Tusk, at euroen skulle indføres i Polen i 2012, men det sker ikke.

Polen er det eneste land i EU, der har haft økonomisk vækst.

Grøn vækst

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ønskede sin polske kollega tillykke med resultaterne under det polske formandskab, og tilføjede at Danmark vil arbejde for grøn vækst, baseret på en miljøvenlig udvikling i fremtiden.

Den danske statsminister, og kommende EU-formand, sagde endvidere, at Danmark i lighed med Polen, vil arrangere en række konference i forbindelse med det danske formandskab.

Lynvisit

Helle Thorning-Schmidt lettede fra København i går morges, og efter opholdet i Warszawa fortsatte den danske statsminister til Holland, og derefter retur til Danmark igen sidst på dagen.

I dag besøger Helle Thorning-Schmidt Estland, Letland og Litauen.