Hemmelige CIA-flyvninger bekræftet officielt i Polen

  Mindst seks gange landede hemmelige CIA fly med terrormistænkte fra Afghanistan og Marokko i Polen i 2003, selv om USA og Polen hidtil har benægtet det. Arkivfoto.


  WARSZAWA: For første gang bekræftes det, at CIA gennemførte hemmelige flyvninger til en nedlagt lufthavn i Polen. Politikere og efterretningsfolk har tidligere afvist.


  Helsingfors instituttet for Menneskerettigheder under FN-organisationen OSCE, har gennem aktindsigt i officielle polske flyveplaner nu fået bekræftet, at CIA gennemførte flyvninger til hemmelige fængsler i Polen, skriver news.pl.

  Det er første gang i skandalen om de hemmelige CIA-flyvninger, at det officielt bekræftes.

  – Det er en nyhed, fordi det er første gang, at oplysningerne kommer fra en officiel kilde, og ikke en anonym, siger Adam Bodnar fra Helsingfors instituttet.

  Seks gange

  Helsingfors instituttet for Menneskerettigheder har fundet ud af, at de officielle flyve-optegnelser viser, at hemmelige CIA-fly landede i Polen mindst seks gange i løbet af 2003.

  Afvist af myndigheder

  Organisationen Human Rights Watch anklagede i 2005 USA og flere lande i Europa, for at huse hemmelige CIA-fængsler til terrormistænkte. Fængsler hvor behandlingen af fangerne var underlagt et særligt dekret fra daværende præsident Georg W. Bush, der tillod anvendelse af tortur. En behandling af fanger, som ikke er tilladt ifølge internationale konventioner.

  Trods stærke indicier afviste de daværende politikere og efterretningsfolk, at der var hemmelige fængsler og hemmelige flyvninger i Polen, som CIA stod bag. Helsinki instituttet har fået oplysningerne gennem aktindsigt i flyvelogbøgerne fra det nationale lufthavnsvæsen i Polen.

  Szymany militære lufthavn

  Logbøgerne viser, at CIA-fly landede mindst seks gange i Szymany militære lufthavn, tæt på det påståede hemmelige CIA-fængsel i Stare Kiejkuty. Flyvningerne fandt sted i perioden fra februar til september 2003.
  Lufthavnen ligger i et øde område ved Szymany mellem Gdansk og Warszawa, og med Olsztyn som nærmeste store by.

  Fem fra Kabul

  Fem af flyene kom fra Kabul i Afghanistan, og et fly var lettet fra Rabat i Marokko, hvor terrormistænkte hævdes at have været tilbageholdt.

  Tusk krævede undersøgelse

  Polens tidligere regeringer har pure afvist ethvert kendskab til flyvningerne, som også blev benægtet af daværende præsident Aleksander Kwasniewski.

  Polens tidligere regering, under ledelse af Lov og Retfærdighedspartiet, som den siddende polske præsident Lech Kaczynski repræsenterer, nægtede at udleverer oplysninger til Europa-parlamentet og Europarådet. De to instanser undersøgte beskyldningerne, da de kom frem i 2003.

  Polen premierminister Donald Tusk bestilte sidste år en rapport, der skal kortlægge Polens rolle i forhold til CIA. Det er ikke redaktionen bekendt, hvornår konklusionerne foreligger.

  Fusk i logbøger

  Flere organisationer har beskyldt de polske og amerikanske myndigheder for, gentagne gange, at have forsøgt at dække over de hemmelige flyvninger.

  Denne beskyldning dokumenteres også af de nye oplysninger.

  Efterretningsfolk har bl.a. gentagne gange indskrevet Warszawa som destination for flyvninger, selv om de reelt gik til den lukkede militære lufthavn i Szymany.

  Piloternes navne var også ændret i logbøgerne, ligesom flyvninger blev optegnet som ’private, ikke kommercielle’, hvilket som regel anvendes i forbindelse med fly, der har en ganske særlige national eller sikkerhedspolitisk status.

  11 september terrorist

  Som det fremgår af en frisk FN-rapport, der er lavet på grundlag af undersøgelserne fra Europarådet og Europa-parlamentet, er flere ’høj-risiko’ terrorister blevet anholdt og anbragt i hemmelige fængsler i tre europæiske lande.

  To af de terrorister der menes, at have været i Polen, er Chalid Sheik Mohammed, der er ansvarlig for angrebene i USA den 11. september 2001, og terroristen Abd Ar-Rahim An-Nasziri, der er ansvarlig for terrorangrebet på den amerikanske destroyer USS Cole.

  Den 12. oktober 2000 blev 17 besætningsmedlemmer på USS Cole dræbt, da en mine detornerede i havnen i Aden, Yemen.

  Hemmelige fængsler

  Selv om CIA-flyvningerne nu er bekræftet, er der fortsat ikke håndfaste beviser for, at der har været hemmelige CIA-fængsler i Polen. Men direkte adspurgt siger Bodnar fra Helsingfors Instituttet:

  – Jeg kan ikke bekræfte med 100 procents sikkerhed, at der var et CIA fængsel i Szymany, men jeg er 98 procent sikker.

  To andre lande

  Polen er ikke det eneste land, der er mistænkt for at huse hemmelige CIA-fængsler. Også Rumænien og Litauen er nævnt i samme forbindelse.