Historiske polske malerier for første gang i Polen

  Sopot_malerier_polennu

  På udstillingen i Statens Kunstgalleri i Sopot vises der blandt andet malerier af den kendte polske repræsentant for symbolismen Jacek Malczewski. Foto: Panstwowa Galeria Sztuki.


  SOPOT: 125 mesterværker af polske malere fra det 19. og 20. århundrede, er for første gang udlånt fra Ukraine til en udstilling i Polen.


  For første gang efter Anden Verdenskrig, bliver 125 polske mesterværker, der ejes af Ukraines Nationale Kunstgalleri i Lviv, nu vist på en udstilling i Polen. Statens Kunstgalleri i Sopot, hvor udstillingen vises, har i flere år forgæves forsøgt, at få udstillingen med de polske mesterværker til Polen. Det er nu lykkedes.

  Polske mestre

  Ideen med udstillingen er at gøre mesterværkerne tilgængelige for det polske publikum. Blandt kunstnerne, der udstilles i Gdansk, er de mest eftertragtede polske malere som; Olga Boznanska (1865-1940), som repræsenterer impressionisme, Jacek Malczewski (1854-1929) kendt for sine symbolistiske malerier, Jozef Chelmonski (1849-1914) – den berømte polske landskabsmaler og Jan Matejko (1838-1893), der især er kendt for malerier, som skildrer de vigtigste højdepunkter i Polens historie.

  Repræsentativt overblik

  – Udstillingen med de polske malere repræsentere det største samarbejde til dato mellem polske og ukrainske museer. Det gælder både i antallet af præsenterede værker, men også i udstillingens kunstnerisk værdi. Malerierne er et repræsentativt overblik over den polske malerkunst siden slutningen af det 18. århundrede og op til årene før Anden Verdenskrig, sagde udstillingsleder Igor Chomyn ved åbningen.

  Udstillingen i Statens Kunstgalleri i Sopot kan ses frem til den 22. september.