Hjemmerøverier i Danmark begås af danske unge

  Politiet giver de danske medier skylden for, at der er skabt en myte om, at det er udenlandske bander fra Østeuropa, der står bag stigningen i hjemmerøverier i Danmark. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  ÅRHUS: Bander fra Polen og andre østeuropæiske lande har fået skylden for det stigende antal hjemmerøverier i Danmark. Men det er en myte.


  Det passer ikke, at det er østeuropæiske bander der står bag stigningen i hjemmerøverier i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af 16 måneders research i 2008 og 2009.

  Politiet giver de danske medier skylden for denne fordom.

  Kun en fra øst

  Kun én af de 50 dømte var fra et af de tidligere østlande, og det var en person fra det tidligere Jugoslavien. I er alt er kun seks udenlandske statsborgere, blev dømt, og kun én fra Østeuropa. De resterende 44 var danske statsborgere. På nær fire var alle mænd, flest mellem 15 og 25 år, fire af fem havde en ofte lang kriminel løbebane, og i to af tre røverier blev ofrene udsat for fysisk vold, skriver Jyllands-Posten.

  Medieskabt fordom

  – Billedet af horder af østeuropæiske, organiserede kriminelle, der kommer til Danmark og laver hjemmerøverier, er primært skabt af medierne, og eksponeringen giver befolkningen indtryk af, at problemet er langt mere udbredt, end der er statistisk belæg for.

  – Jeg er ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen, for det svarer til det billede, som vi har, og som vi forsøger at formidle, siger Kim Kliver, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC til Jyllands-Posten.