Hollands ambassadør indkaldt efter fodboldkamp

Legia Warszawa deltog i en kaotisk fodboldkamp i Holland mod AZ Alkmaar i UEFA Conference League. Kampen har udløst en diplomatisk krise mellem Polen og Holland. Foto: LW.

WARSZAWA: Polens udenrigsministerium havde lørdag indkaldt Hollands ambassadør efter kritisabel behandling af polakker ved fodboldkamp.


Det begyndte og endte i tumult, da Legia Warszawa i en fodboldkamp torsdag aften mødte hollandske AZ Alkmaar i UEFA Conference League. Og selv efter et møde med den hollandske ambassadør lørdag eftermiddag, er der stadig mere end kølig luft mellem Holland og Polen. Hovedstadsklubben Legia Warszawa kræver en undskyldning fra de hollandske værter og myndigheder, og vil have UEFA til at udelukke klubben. Den polske statsminister kræver en tilbundsgående undersøgelse.

To spillere i detention efter fodboldkamp

Lørdag har Legia Warszawa udsendt en hidtil uset skarp erklæring, om hollændernes forkastelig adfærd overfor fans, spiller og stab.

Kritikken hagler ned over den hollandske klub og myndighederne, efter at to Legia Warszawa blev tilbageholdt af hollandsk politi, og arresteret. Det skete da de var på vej til spillerbussen efter kampen. Men historierne om kampen og sikkerheden fortsætter med uformindsket styrke. De to spillere fra Warszawa der blev anholdt var Pankov og Josue, og klubbens direktør Dariusz Mioduski blev angrebet af hollandsk politi. Men det var ikke de eneste dybt kritisable forhold, fastslår den polske hovedstadsklub i en erklæring (se hele erklæringen nederst).

(Fortsættes under)

Legia Warszawa har udsendt en erklæring om kampen, med en skarp kritik af det der mødte polakkerne. Her er ordlyden af kritikken:

Erklæring: Uden fortilfælde i fodboldhistorien

Sikkerheden for hold, der deltager i konkurrencen, og især det besøgende hold, er grundlaget for, at hele fodboldfamilien kan fungere. Mens der har været tilfælde af angreb fra fans på hold, spillere, familier og slægtninge til spillere eller besøgende fans, er der nu en situation, hvor et gæstende hold bliver angrebet af ansatte i værtsklubben og af politiet – det er helt uden fortilfælde i verdens fodboldhistorie. Masser af film fra denne begivenhed er allerede blevet vist på de sociale medier. De viser tydeligt, hvem der var aggressoren, hvem der provokerede, og hvem der opførte sig på en skandaløs måde. For langt de fleste eksterne iagttagere er dette indlysende.

 Ifølge UEFA’s regler er værtsklubben ansvarlig for orden og sikkerhed på stadion før, under og efter kampen. Det er værtens ansvar at samarbejde med politiet for at sikre sikkerheden for spillere, klubrepræsentanter og besøgende fans. Vi bør ikke diskutere kendsgerningerne, men den hollandske side lader i sin erklæring til at sætte spørgsmålstegn ved det, og det er derfor, vi besluttede at udsende denne erklæring.

Det er tydeligt, at fortællingen fra den hollandske side, som vi er bekendt med, kun har ét formål. Sandheden erstattes med løgn. Legia Warszawa får skylden for den manglende professionalisme. Derfor præsenterer vi endnu en gang fakta om, hvad der skete i byen og på stadion.

AZ-klubbens sikkerhedstjenester og politiet sikrede ikke sikkerheden for Legias spillere, medarbejdere og direktør. Folk, der ellers skulle stå for sikkerheden, angreb og krænkede den fysiske integritet hos mange repræsentanter for vores klub.

Den uberettigede tilbageholdelse (af to Legia Warszawa-spillere, red.) fandt sted en time efter kampen, hvor nogle af vores spillere ikke fik lov til at gå ombord på bussen på grund af en påstået trussel forårsaget af tilstedeværelsen af ​​Legia-fans i nærheden af ​​klubbussen. På det tidspunkt var vores fans ikke længere i nærheden af stadion.

Under forberedelserne til kampen, og efter en beslutningen fra borgmesteren i Alkmaar, blev det meddelt officielt om at vores fans ikke havde lov til at komme til Alkmaar. AZ-klubben fik det lavet sådan, at billetopsamlingen for vores fans blev placeret i Haag, 85 km væk fra stadion. Det var svært at forstå og det var en mærkelig regel, men vores klub tog det positivt, og vores fans tilpassede sig beslutningen.

For at afhjælpe spændingen fra den hollandske side kom vi med et fornuftigt alternativt forslag om at oprette et andet billetindsamlingssted. Men dette blev afvist af ​​værterne.

Beslutningerne der er truffet af byen Alkmaar og det hollandske politi, diskriminerede åbenlyst vores medarbejdere, spillere og fans på grund af deres nationalitet og det sprog, de brugte til at kommunikere. Vi mener, at sådanne handlinger ikke har nogen plads i dag i europæiske konkurrencer i UEFA’s regi.

Den situation, der opstod ved indgangen til kampen, det vil sige, at tasker med flag blev snuppet fra fansene, hvilket forårsagede en defensiv reaktion fra folket, der tog sig af dem, var kulminationen på en festival for fjendtlighed og modvilje, som den hollandske side viste mod Legia Warszawa-folket.

Ifølge vores oplysninger blev ingen Legia-fan tilbageholdt af sikkerhedstjenester eller det hollandske politi under og efter kampen. De eneste, der blev tilbageholdt efter kampen – under bizarre påskud og i strid med alle retsstatens regler og tilrettelæggelsen af ​​UEFA-kampe – var to Legia-spillere. Der var ingen upassende opførsel af vores fans under kampen, og ingen pyroteknik blev affyret. Det er værd at påpege, at aftenen før kampen blev der sat ild foran vores spilleres hotel, hvilket forstyrrede forberedelserne og hvile før kampen. Og det var bestemt ikke vores fans.

 Vi er klar over, hvor vigtige sikkerhedsspørgsmålet er, men samtidig ved vi også, at dette ikke er den første begivenhed af denne type på hollandske stadioner i nyere tid, og slet ikke på stadionet i byen Alkmaar.

 Repræsentanter for Legia Warszawa er i kontakt med klubber, der har haft lignende oplevelser. Under en kamp mod West Ham United i sæsonen 2022/23 blev fans fra London – herunder spillernes familier og klubrepræsentanter – angrebet af hjemmefans i VIP-sektoren.

Hammarby IF havde en tilsvarende chokerende oplevelse, da klubben under kampen mod Twente Enschede i juli i år stod over for en lignende “lukning af byen for svenskere”.

 Club AZ Alkmaar og de hollandske myndigheder kan selektivt “retfærdiggøre” situationen med, hvad de vil. De kan påberåbe sig fejringen af ​​deres by som en undskyldning, manipulere beskyldninger, der gør ofrene til angriberne, men vi er overbeviste om, at fakta og at sandhed vil sejre.

Som Legia Warszawa forsikrer vi dig om, at vi vil gøre alt for at afklare denne sag til ende. Vi vil forsvare klubbens, dens spilleres og ansattes gode navn i overensstemmelse med sandheden og fakta, og vi vil så detaljeret som muligt forklare situationen, som ikke bør kunne forekomme i nogen form for sportslige konkurrencer.

Tak for den støtte, vi har fået fra Udenrigsministeriet, Indenrigs- og Administrationsministeriet, Warszawa by, UEFA, PZPN, Ekstraklasa SA, polske og udenlandske klubber og mange mennesker der har den gode vilje, skriver Legia Warszawa.

I erklæringens afslutning, opfordres fans til at møde op til topbraget mellem Legia Warszawa og Rakow Czestochowa. Begge hold tabte i den forgangne uge i de europæiske turneringer. Begge med 1 – 0.

Opgøret mellem Legia Warszawa, Polen og Holland fortsætter.