Hver femte polak frygter væbnet konflikt mod øst

Væbnet konflikt Hviderusland
Væbnet konflikt? Mere end hver femte polak frygter at krisen ved grænsen til Hviderusland kan udvikle sig til en regulær krig, viser en ny måling. Polen har 15.000 soldater langs grænsen, ligesom der er mange russiske tropper i nærheden af Hviderusland. Arkivfoto.

WARSZAWA: Mere end hver femte polak frygter at der bliver en væbnet konflikt – eller regulær krig – på grund af konflikten med Hviderusland.


21,2 procent af polakker frygter, at konflikten i grænseområdet til Hviderusland kan udvikle sig til en væbnet konflikt, eller en regulær krig. Det viser en måling som nyhedsportalen Wirtualna Polska har fået gennemført. De har svaret, at Polen står overfor en ”temmelig høj trussel” for krig. 5,1 procent kalder krisen for en ”meget alvorlig og konkret trussel”.

Dobbelt så mange polakker – 44,5 procent – mener at risikoen for en væbnet konflikt er lav. 6,7 procent mener ikke der er fare for krig.

Krisen fortsætter

Den anspændte situation ved grænsen til Hviderusland fortsætter. Søndag meddelte grænsepolitiet, at der var 208 forsøg på ulovligt at krydse grænsen til Polen. 100 meget aggressive immigranter var blandt de som forsøgte at passere grænsen.

Trussel har hjulpet

Men der er også positive ting at berette fra grænseområdet. For et par dage siden slog mange migranter lejr ud for den polske by Bruzgi på hviderussisk side. Der var udsigt til at flere tusinde var på vej til lejren, men nu er situationen rolig igen i lejren, siger Stanislaw Zaryn, der er koordinator for sikkerhedstjenesterne.

I et brev har han krævet af de hviderussiske myndigheder, at migranter skulle fjernes fra Kuźnica-overgangen. Hvis ikke det sker, vil Polen lukke af for jernbaneforbindelsen, der vil afskære Hviderusland for vigtige forsyninger.

Zaryn siger, at det ikke betyder at Lukasjenko trækker sig fra konflikten ved grænsen.

– Det betyder blot, at Polen nu er fjende nummer et, siger han, og tilføjer at “hele det politiske hybridangreb fra Hviderusland fortsat vil have fokus på Polen”.

Der har været 32.000 forsøg på at passere grænsen ulovligt fra Hviderusland og ind i Polen i det igangværende år. polennu.dk følger udviklingen.

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00