Hvid og rød rosende solidaritet med Lech Walesa

  roser_til_lech_walesa

  Lech Walesa udsættes for i øjeblikket for en hetz med beskyldninger om, at han var spion for kommunister under kommunismen i Polen i 1970’erne. Nu har han modtaget verdens største buket af roser fra tilhængere formet i hvidt og rødt som det polske flag i solidaritet med Polens Nobelfredspris modtager. Privatfoto.


  GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa har fået verdens største buket roser i solidaritet mod den storm af nye beskyldninger mod ham.


  Nye anklager om at Polens tidligere præsident Lech Walesa, manden der besejrede kommunismen i Polen, i virkeligheden var agent for Rusland dukker konstant op. Påstandene er langt fra nye, men de har fået ekstra næring efter at Jaroslaw Kaczynski er kommet til magten i Polen.

  Underskrev dokumenter

  Sikkert er det da også at Lech Walesa havde kodenavnet Bolek i de kommunistiske registre som alle andre med meninger i Polen på den tid stod opført i. Det er også en kendsgerning at Lech Walesa har skrevet under på dokumenter i 1970’erne for at blive sluppet ud af fængsel, det er endda filmatiseret i Andrzej Wajdas film: Walesa håbets mand.

  Lech Walesa beskyldes utrætteligt for at have samarbejdet med kommunisterne, hvilket er noget af en bedrift når samme mand bekæmpede dem, og vandt. I så fald bør den tidligere elektriker have endnu mere hæder end tilfældet er, da han i så fald både bekæmpede og besejrede kommunisterne på deres regning. Det er en stor bedrift, men det er næppe sandsynligt.

  Frifundet flere gange

  Lech Walesa er da også tidligere og ved flere retsinstanser frifundet for beskyldningerne. Men sagen er strammet til, efter at det statskontrollerede nationale erindringsinstitut IPN for nylig påstod, at have beviser for hans tvivlsomme virke gennem nye dokumenter fra 1970’erne. Før dette var der fundet mere end 50 forskellige underskrifter med navnet Bolek. Flere grafologer har allerede analyseret sig frem til, at de er skrevet af stort set lige så mange personer, og at ingen af de kontroversielle har en underskrift fra den ægte Lech Walesa med eller uden kodenavn.

  Hetz mod helt

  Siden Kaczynski kom til magten sidste år, er hetzen og beskyldningerne mod Lech Walesa boblet op igen. Og at de to ikke er vilde med hinanden, er ingen hemmelighed. Da Lech Walesa var præsident smed han begge Kaczynski brødrene på porten, selv om de havde stået på samme side i Solidarnosc. Walesa beskylder da også Kaczynski for at være drevet af ondskab og had. Lech Walesa har også blandet sig i Smolensk ulykken, ved at opfordre Jaroslaw Kaczynski til at fremlægge optagelsen af den sidste samtale med ham og hans bror den skæbnesvanger morgen i 2010, hvor 96 højtstående polakker omkom.

  – Den samtale vil fortælle sandheden om hvad der skete i Smolensk, men den har vi ikke hørt, sagde Lech Walesa til polennu.dk for nogle måneder siden.

  Polsk helt uanset hvad

  Men trods de tvivlsomme, men dog officielle påstande, så er Lech Walesa stadig en helt blandt polakkerne. Syv ud af ti polakker mener i en undersøgelse der er gennemført for en uge siden, at den nye hetz mod den første Solidarnosc formand ikke ændre deres syn på, at den polske Nobels Fredsprismodtager og tidligere præsident Lech Walesa er en polsk helt. Men den holdning deles ikke af Polens stærke mand. Kaczynski har ligefrem fået Walesa streget i de nye historiebøger om Solidarnosc og polakkernes kamp for selvstændighed.

  Lech Walesa mere populær

  Trods stormvejret er Lech Walesa er kun blevet mere populær. En landsdækkende turne trækker mange mennesker til, og langt flere end Kaczynski kan samle foran præsidentpaladset hver den 10. i en måned, med en trist sang og påstand om at Smolensk-ulykken var en sammensværgelse. Og forleden kom der også en solidaritets hilsen til den tidligere præsident, da han modtog verdens største buket roser fulgt med teksten: Roser til støtte for Lech Walesa.

  Lech Walesa modtog rose-buketten i European Solidarnosc Center i Gdansk, som blandt andet rummer en stor permanent udstilling om Solidarnosc, Lech Walesa og polakkernes kamp for frihed.