I dag er barselsorloven forlænget til et år i Polen

  Polakkerne_vælger_klassiske_polske_navn_til_deres_børn_Polen_polennu

  Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Barselsorloven i Polen er forlænget fra et halvt til et helt år i dag, og gælder for børn der er født i år.


  Under et år har det taget den polske regering at forberede og få gennemført en lov, der forlænger den betalte barselsorlov i Polen fra de hidtidige 24 uger til 52 uger. Fra i dag træder loven i kraft.

  Enstemmigt vedtaget

  Loven blev enstemmigt vedtaget i det polske parlament den 28. maj 2013 og underskrevet af Præsidenten 10. juni.

  Præsidenten udtalte håb om, at loven vil få fødselstallet til at stige i Polen, og samme håb har statsministeren tidligere udtalt, da loven blev annonceret i oktober 2012. Fødselstallet i Polen har de sidste ti år ligget på cirka 1,3 barn pr. kvinde.

  3 milliarder zloty

  Det vurderes, at den forlængede barselsorlov vil koste statskassen 2,7 milliarder zloty ekstra i 2014 og cirka 3 milliarder ekstra årligt i gennemsnit i perioden fra 2014 – 2018.

  Forældre får udbetalt 100 af lønnen de første 26 uger og 60 procent de sidste 26 uger.

  Loven er en del af den polske regerings ‘familiepakke’, der blev annonceret i oktober 2012 og foruden barselsloven omfatter bedre adgang til børnehaver og vuggestuer.

  32 uger kan deles mellem forældrene

  Den nye barselsordning åbner også op for, at forældre kan dele barselsorloven. Faren kan fremover tage op til 32 ugers orlov. Det sidste halve år af orloven kan desuden tages på deltid eller udskydes og tages på et valgfrit tidspunkt inden for de første fem år efter fødslen.

  De valgfri uger har været genstand for diskussioner, da flere grupper havde ønsket sig, at loven gik skridtet videre og øremærkede barsel til mænd. Øremærket barsel til mænd ville ifølge kritikere kunne imødegå den diskrimination, som nogle mener finder sted i form af, at arbejdsgivere fravælger yngre kvindelige ansøgere.

  Kritikere har også kritiseret familiepakken for ikke at sætte penge nok af til børnehaver og vuggestuer, der stadig er relativt dyre i forhold til gennemsnitsindkomsten i Polen.