Ingen opbakning til film om Smolensk-ulykken

tupolev-tu-154-crash-in-smolensk_2

Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens kulturminister mener, at det er for tidligt at lave en film om Smolensk-tragedien.


Den polske filminstruktør Antoni Krauze har meddelt, at han i øjeblikket er ved at forberede en film om Smolensk-tragedien den 10. april 2010, hvor Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom.

Men det fraråder den polske kulturminister Bogdan Zdrojewski, selv om han ellers er meget imponeret af den polske instruktørs tidligere film.

Meget komplicerede

– Film om personer og begivenheder, der stadig er i frisk i hukommelsen er meget komplicerede, siger Polens kulturminister Bogdan Zdrojewski.

Råd: Vent lidt

Zdrojewski råder direkte filminstruktør Antoni Krauze, at ”vente lidt – til vi har lagt mere afstand til flystyrtet”.

Politisk sprængstof

Smolensk tragedien er stadig et politisk sprængfarligt emne i Polen. Oppositionspartiet, Lov og Retfærdighedspartiet, der ledes af den afdøde præsidents tvillingbror Jaroslaw, tilsidesætter resultaterne om ulykken fra de polske og russiske myndigheder, og mener at Rusland stod bag flystyrtet.

Erfaren instruktør

Filminstruktøren Krauze har med succes lavet filmen Sorte Torsdag ( Czarny Czwartek ) fra 2011 om massakren på arbejdere i 1970.
.
Russisk terror

Antoni Krauze har nu oprettet en fond til finansieringen af Smolensk tragedien, og instruktøren vil søge at finde beviser for, at der var tale om en russisk terrorhandling, og ikke bare et flystyrt på grund af dårlig vejr og menneskelige fejl, som de officielle rapporter konkludere.

Den polske kulturminister frygter, at fonden og filmen vil blive misbrugt politisk.