International Chopin festival i Warszawa måneden ud

  Jan_Lisiecki_spiller_på_Chopin_festivalen_i_Warszawa_Polen_polennu

  Jan Lisiecki debuterede som 13-årig under Chopin festivalen i 2008. I år optræder han i Warszawa med Shumanns og Paderewskis værker. PR-foto.


  WARSZAWA: Den 8. International Chopin festival “Chopin og hans Europa” er i fuld gang i Polens hovedstad. Festivalen samler nogle af verdens bedste solister og orkestre.


  Den 8. Chopin festival er i gang i den polske hovedstad. Festivalens tema er i år “Mennesket Chopin og hans tid – fra Bach til Debussy og Kilar”.

  19 koncerter

  Gennem 19 koncerter, der finder sted nu og frem til og med den 31., bliver der præsenteret europæisk musik fra forskellige historiske perioder. Udover Chopins musik, vil tilhørerne kunne lytte til Beethoven, Brahms, Grieg, Liszt, Mozart, Paderewski, Ravel og Schumann.

  Inspireret af Bach

  Et af festivalens vigtigste motiver er Johann Sebastian Bachs indflydelse på Chopin, der var musikalsk inspireret af den tyske komponist, og skrev sine 24 Preludes med inspiration og påvirkning fra Bach.

  Stanislaw Leszczynski, der er direktør for festivalen, siger, at Chopins tilbøjelighed til præcis komponering og disciplineret musikform stammer fra hans fascinationen af Bach.

  Polsk musik

  Festivalen skaber også rum til sjældent spillet polsk musik. Verdenskendte musikere vil spille musikværker af Maurycy Moszkowski, Roman Maciejewski, Franciszek Lessel og Ignacy Feliks Dobrzynski. Især de sidste to komponister er afgørende for at forstå kilden til Chopins musikstil.

  Internationale stjerner

  Festivalen blev åbnet fredag med en koncert af Aleksandr Mielnikow og det tyske orkestre Concerto Köln. Blandt stjerner, der optræder i Warszawa, er bl.a. Howard Shelly, Julianna Awdiejewa (vinderen af Den Internationale Chopin-konkurrence 2010), Martha Argerich, Valentina Lisitsy og Maria Joao Pires.

  Polske rødder

  Den største opmærksomhed samler sig dig i år om Jan Lisiecki, en ung, canadisk pianist med polske rødder, som kaldes for ”pianoets aristokrat”.

  Koncert plade

  Nogle af musikerne vil spille på et historiske fortepiano. Alle koncerterne spilles på gamle instrumenter og bliver til en CD efter festivalen.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Chopin Festival 2012 (engelsk)