International kritik af polsk anklagemyndighed i aflytnings-sag

  Aflytnings_skandale_i_Polen_fører_til_international_kritik

  Aflytningssagen er den værste krise for Donald Tusks regering, siden den kom til magten i 2007, og Donald Tusk nævnte på sit pressemøde selv muligheden for et nyvalg som en mulig vej ud af krisen. Foto: M. Smiarowski, Polens statsministerium.


  WARSZAWA: Organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa OSCE er bekymret over voldelige ransagninger hos polsk ugeblad.


  – Denne form for efterforskningsmetoder kan ikke accepteres, eftersom de har en negativ påvirkning af lysten til at drive efterforskende journalistik og kan kvæle ytringsfriheden.

  Det udtalte OSCEs repræsentant for pressefrihed Dunja Mijativec efter den polske anklagemyndigheds ransagning af ugebladet Wprost, skriver dagbladet Rzeczpospolita.

  Voldelige ransagninger

  Reaktionen kommer efter, at ugebladet Wprost onsdag blev ransaget to gange af den polske tjeneste for intern sikkerhed ABW, der med magt forsøgte at fratage chefredaktør Sylwester Latkowski hans laptop og en usb-nøgle.

  Chefredaktøren holdt fast i sine ting, og betjentene fra sikkerhedstjenesten opgav at fravriste ham dem med magt, da episoden blev fotograferet og overværet af adskillige polske journalister.

  Hemmelige aflytninger

  Sagen begyndte i weekenden, hvor ugebladet Wprost offentliggjorde lydoptagelser af et privat møde mellem Polens indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz og Polens nationalbankdirektør Marek Belka sidste sommer, der tilsyneladende forhandlede om økonomisk hjælp til statsfinanserne til gengæld for en fyring af Polens finansminister og en ny lov om nationalbanken.

  Kildebeskyttelse afgørende

  – Jeg vil henstille til myndighederne om at agere i henhold til lovgivningen om mediernes frihed, sagde OSCEs repræsentant efter ransagningerne.

  – Journalisters ret til at beskytte deres fortrolige kilder skal garanteres, og mediernes rolle skal sikres i ethvert demokrati, sagde Mijativec.

  Statsminister kræver redegørelse

  – Jeg har henvendt mig til justitsministeren og bedt ham om en vurdering af begivenhederne i forhold til om loven er overholdt under denne aktion, sagde Polens statsminister Donald Tusk på et pressemøde torsdag.

  – Det vigtigste for mig er, uden at krænke pressefriheden, at få offentliggjort alle disse materialer samt at finde ud af, hvem der har sat aflytningsudstyret op og hvem, der har organiseret aflytningerne, sagde Tusk.

  Muligt mistillidsvotum og valg

  Polens største oppositionsparti PiS har varslet, at partiet vil stille et mistillidsvotum til regeringen i parlamentet, på grund af indholdet af de lydoptagelser, der er kommet frem.

  Donald Tusk nævnte selv muligheden for et hurtigt valg inden for et par uger som en mulig udvej på krisen, hvis den tillidskrise, der er opstået til regeringen forværres.