Israel hylder polakker for at have reddet jøder

israel hylder polen for at redde jøder
Diplomaten Tal Ben-Ari Yaalon fra Israel, lagde lørdag en blomst til minde for de mange polakker, der reddede jøder under Anden Verdenskrig. Polen og Danmark fremhæves ofte i Israel, for at have reddet mange jøder fra døden da Polen var besat af Nazityskland. Foto: Israel Ambassade.

WARSZAWA: Israel hylder polakker der reddede mennesker under Anden Verdenskrig på særlig mindedag. Over 7.000 fra Polen er på en hædersliste.


Israel markerede lørdag Den Europæiske Retfærdighedsdag i Warszawa. Det er en tradition der blev indført tilbage i 2013, som en hyldest – og til minde om dem, der risikerede deres liv for at redde jøder, og ved at kæmpe mod totalitarisme og forbrydelser mod menneskeheden under Anden Verdenskrig.

Blomst fra Israel

Lørdag lagde en diplomat fra Israel en blomst i De Retfærdiges Have i Warszawa.

– Det skete for at hylde polske statsborgere, der reddede andres liv eller som rejste sig til forsvar for menneskelig værdighed, skrev Tal Ben-Ari Yaalon fra den israelske ambassade i Warszawa i et tweet.

De Retfærdiges Have er et mindested i centrum af Warszawa, der blev grundlagt i 2014 for at ære dem, der havde modet til at forsvare den menneskelige værdighed.

Stats og regeringschefer fra hele verden var med, da 75 års dagen for befrielsen af Auschwitz blev gennemført i Yad Vashem museet i Jerusalem. Nu undskylder Yad Vashem for at have videregivet ufuldstændige og ukorrekte informationer om Anden Verdenskrig. Arkivfoto.

Polakker reddede jøder

I Israel er det officielle mindested over ofrene for Holocaust, Yan Vashem i Jerusalem. Herfra har man siden 1963 udarbejdet en liste over ikke-jøder, der reddede jøder under Holocaust og Anden Verdenskrig. Mange af dem var polakker, da Nazityskland slog over 3 millioner jødiske polakker ihjel i Polen. Siden er listen udvidet til at omfatte andre sager om folkedrab og totalitarisme.

På den aktuelle liste er der 27.712 personer fra 49 lande. De 7.112 af dem er fra Polen.

LINK TIL JØDISK MUSEUM I WARSZAWA

polin_waw
Det jødiske museum Polin i Warszawa, er verdens største af sin art. Arkivfoto.

Flere nyheder fra Polen? Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem – efter nye EU- regler pr. 1 februar – kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID.