Jan Jakob Floryan: Dansk kulturinstitut satser forkert

Et af Danmark Radios mest kendte ansigt fra dækningen af Central- og Østeuropa før og efter kommunismens kollaps, Jan Jakob Floryan, har kun hovedrysten til overs for Dansk Kulturinstituts beslutning om at lukke og slukke for aktiviteterne i Polen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: DR-koryfæet Jan Jakob Floryan mener at lukningen af Dansk Kulturinstitut i Polen er en forkert beslutning. Han roser instituttets arbejde, men mener ikke at opgaven i Polen er fuldført.


Det har vakt stor undren og hovedrysten, at Dansk Kulturinstitut har besluttet at lukker sine aktiviteter ned i Warszawa, som polennu.dk skrev for nylig. Instituttets ledelse vil fremover satse på lande som Indien og Kina – og mener, at instituttet allerede har opfyldt sin mission i Polen. Tidligere DR-journalist i Moskva, Warszawa og Kiev, polsk fødte Jan Jakob Floryan er lodret uenig, og mener at beslutningen er forkert.

Smittet af globalisering

– Man vil lukke ned i Polen, til fordel for andre områder i verden, hvor man ikke har en chance for at opnå gennemslagskraft. Det er helt forkert, siger Floryan til polennu.dk.

– Kulturinstituttets ledelse er blevet smittet af globaliseringstanken, og så skal Danmark straks ud i den store verden. Men Danmarks kulturindsats forsvinder jo i den store verden, siger den tidligere DR-journalist. Hvad kan et land med fem millioner menneske påvirke i et land som Kina med halvanden milliard mennesker, spørger Floryan. Han mener også, at beslutningen er et udtryk for, at man ikke har opdaget at stemningen for globaliseringen er vendt, ikke bare i Danmark, men mange steder i verden. Floryan mener at dansk kultur indsats i nærområderne er den eneste vej, hvis dansk kulturindsats skal kunne gøre en forskel. Og derfor synes han, at beslutningen om at lukke ned i Warszawa er forkert.

Polens ambassadør Henryka Moscicka-Dendys i Danmark kalder beslutningen for overraskende og trist.

Mangler danske demokratiske værdier

Jan Jakob Floryan mener ikke, i modsætning til instituttets danske ledelse, at opgaven i Polen er udført.

– Jeg kan ikke se at opgaven er løst. Jeg synes det er tydeligt, at de danske demokratiske værdier ikke er slået helt igennem endnu i Polen, siger Floryan med henvisning til problemerne mellem EU og Polen med retsstaten, frie medier og demokrati.

– Dansk kultur handler om dansk tænkning, og ikke mindst om de demokratiske værdier. Og det har instituttets leder i Polen – først i Poznan og siden i Warszawa – været rigtig god til at eksportere til polakkerne, men at påstå at opgaven er løst er tydeligvis ikke rigtig, siger Jan Jakob Floryan til polennu.dk.

Før og efter Kold Krig

Jan Jakob Floryan er født i Polen, men kom til Danmark i 1965. Han har arbejdet på radio og tv for Danmarks Radio siden 1984, og har haft Central- og Østeuropa som dækningsområde. Han er cand.scient.pol fra Aarhus Universitet, og har været udstationeret i Moskva, Warszawa og Berlin. Han har også været ansat på DIIS i København.