Jaroslaw Kaczynski politianmeldt efter afsløringer

  jaroslaw_kaczynski_maja_giannoccaro

  Partiformand Jaroslaw Kaczynski er i dag blev politianmeldt, efter omfattende afsløringer om økonomisk kriminalitet. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Billedet af Jaroslaw Kaczynski som en ydmyg og mådeholdende polsk patriot er krakeleret. I dag er han blevet politianmeldt.


  Et omfattende materiale afslører formand for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski som uformel leder af et omfattende forretningsimperie, der ulovligt og på Polens bekostning, har tilegnet sig formuer gennem ejendomshandel og en sammenblanding af politik og forretning.

  Måneders research

  Det er Gazeta Wyborcza der har afsløret PiS-partiets formueforhold. Afsløringer har betydet, at Jaroslaw Kaczynski i dag er blevet politianmeldt, da det ifølge polsk lov er forbudt for partier at være involveret i forretning. Afsløringerne omfatter også ulovlige sammenblandinger af private og statens interesser, store lån fra banker, som det polske regime også har taget magten over gennem nationaliseringer. På en båndoptagelse siger Kaczynski blandt andet:

  – Vi skal vinde Warszawa (før lokal- og regionalvalgene i oktober), så vi kan realisere vores eget forretningsprojekt med en skyskraber på Srebrna Street, siger Kaczynski blandt andet på båndet.

  Kaczynski Tower

  En af planerne er at bygge et tvillingtårn – K2 – som skal opkaldes efter de to tvillingbrødre Lech og Jaroslaw. Meningen er, at de to skyskrabere skal ligge på en attraktiv grund, få hundrede meter fra Warszawa Hovedbanegård. Byggeriet vil indbringe formuer. Kaczynski anklages også for ulovligt at have sikret sig værdifulde byggegrunde i centrum af Warszawa i 1990’erne efter kommunismens kollaps.

  Kendt fra kommunisttiden

  Årsagen til at brødrene Kaczynski er kendte i Polen, var at de under kommunismen var barnestjerne på tv. Deres far var højt respekteret i det kommunistiske system. Lech Kaczynski var præsident i Polen, men forsøgte at lande med sit fly i tæt tåge og omkom i 2010. Før det havde han været borgmester i Warszawa, hvor han stod bag det imponerende Opstandsmuseum, om Warszawa opstanden i 1944. Ellers er han mest kendt for at have blokeret for EU Lissabon traktat, mens han var præsident. Jaroslaw har tidligere været statsminister men måtte opgive i utide. Han stillede op til præsidentvalget i 2010 efter brorens død, men tabte til Borgernes Platforms kandidat, Bronislaw Komorowski. De var ikke med i kampen for Polens frihed i Solidarnosc opstarten i Gdansk, og var ikke blandt de fængslede under krigsretstilstanden.

  Politianmeldt

  Dagens afsløringer har fået formanden for Borgernes Platform (PO) til at politianmelde Jaroslaw Kaczynski. Om han bliver retsforfulgt, er dog mere tvivlsomt, da det er landets justitsminister der i sidste ende afgør om det vil ske. Et kritisabelt forhold, som EU har indledt en skrap såkaldt artikel 7 sag for at få lavet om.

  De polske medier flyder over med afsløringer af Jaroslaw Kaczynski tirsdag, men ikke i de statskontrollerede medier.

  Her er der ingen omtale om sagen, som ellers fylder meget i Polen i dag.