Jaroslaw Kaczynski stopper også som partiformand

Kaczynski Polen
Partiformand Jaroslaw Kaczynskis parti Lov og Retfærdighed (PiS) har mistet sine særlige beskyttelse af politiet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski vil ikke genopstille som partiformand.


Partistifter og formand Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), vil ikke genopstille som partiformand. I sidste uge trådte han tilbage som medlem af regeringen, og som vicestatsminister. Han vil dog fortsat være menigt medlem af det polske parlament.

Jarosław Kaczynski, der blev 73 år i denne måned, løftede sløret for sine planer på den regeringskontrollede tv-station TVP.

Kaczynskis afløser?

– Jeg vil fokusere og tænke på det kommende valg, sagde Kaczynski. Handlingen giver Kaczynski muligheden for selv at udpege hans afløser, selv om han ikke direkte har sagt det. Kaczynski sætter sin lid til forsvarsminister Mariusz Błaszczak, der også har overtaget hans post som vicestatsminister.

– Mariusz Błaszczak vil helt sikkert være en god erstatning. Jeg tror også, at han vil erstatte mig på alle måder og i alle funktioner, sagde Kaczynski. Flere iagttagere ser det som et tegn på, at han også skal afløse Jaroslaw Kaczynski som partiformand.

Ifølge prof. Rafal Chwedoruk, der er politolog ved universitetet i Warszawa, så kan Kaczynskis tilbagetrækning skyldes, at han ikke længere tror på at partiet kan fastholde regeringsmagten efter næste valg.

Flest foretrækker statsministeren

Jaroslaw Kaczynski er da heller ikke på linje med polakkerne i valget af forsvarsministeren som ny formand for regeringspartiet PiS. Blandt vælgerne kommer han kun en på en tredjeplads, som formandskandidat ifølge en undersøgelse. 41 procent af de adspurgt, havde ingen mening om spørgsmålet. Statsministeren topper listen:

Statsminister Mateusz Morawiecki – 14,2 procent
Præsident Andrzej Duda – 9,7 procent
Forsvarsminister Mariusz Blaszczak – 7,6 procent
MEP Beata Szydło – 3,5 procent
Justitsminister Zbigniew Ziobro – 2,8 procent *)
*) Ikke medlem af PiS. Kilde: SW Research for rp.pl

 

Tusk er mental ustabil

I samme interview afslørede han også, at oppositionskandidaten Donald Tusk er mentalt ustabil, og vil udløse en polsk borgerkrig. Tusk har svaret igen, at det må være et udtryk for Kaczynskis egne hede drømme og tilstand.

polennu.dk har ingen betalingsmur!
Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.