Jaroslaw Walesa vil være borgmester i Gdansk

  jaroslaw_og_lech_walesa_polen

  Jaroslaw Walesa, den 40-årige søn af Polens tidligere præsident Lech Walesa, stiller op til valget som borgmester i Gdansk, når der er lokal og regionalvalg i Polen om to år. Arkivfoto.


  GDANSK: Medlem af Europa-Parlamentet Jaroslaw Walesa, søn af den berømte Lech Walesa, vil være borgmester i Gdansk.


  Jaroslaw Walesa (40 år), der er søn af Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager, Lech Walesa (73 år), vil gerne være borgmester i Gdansk. Han kommer fra en søskendeflok på otte i alt.
  Jaroslaw Walesa er medlem Sejmen og af Europa-Parlamentet for partiet Borgernes Platform (PO), som også er EU-præsident Donald Tusks parti. Her blev han første gang valgt ind i Europa-Parlamentet i 2004 og igen i 2009 og 2014.

  Læst i USA

  Jaroslaw Walesa har studeret i USA, og kom til Polen igen i 2002 for at være direktør for sin fars fond, Lech Walesa Foundation. I 2005 blev han valgt til det polske parlament Sejmen for Gdansk og er genvalgt siden. Han er næstformand for partiets parlamentsgruppe.

  Tæt på døden

  Den 2. september 2011 overlevede Jaroslaw Walesa ved et mirakel en motorcykelulykke på vejen mellem Warszawa og Bydgoszcz. Jaroslaw kørte ind i en personbil med en fart på cirka 170 km/t. Efter et langt sygehusophold og genoptræning, kom han sig over på den alvorlige ulykke. Den fartglade Jaroslaw måtte også indkasserer en bøde for den høje fart.

  Gensyn med fortiden

  Da far Lech Walesa besøgte sin søn på hospitalet i Warszawa fik han også lejlighed til at hilse på den nu afdøde general Jaruzelski, der indført krigsretstilstanden mod Solidarnosc og polakkerne den 13. december 1981.

  Opbakning

  Jaroslaw Walesa er også blevet formand for Borgernes Platforms tænketank, der skal fører partiets visioner videre til de kommende valg. Om Walesa bliver at finde på stemmesedlen når der er lokal og regionalvalg i Polen er dog stadig uvist. Det kræver nemlig at partiets bagland støtter op om den unge Walesa. Kilder tæt på Borgernes Platform siger til polennu.dk, at han er en populær skikkelse som partiet efter al sandsynlighed vil støtte.

  Afgørelse i 2018

  Der er lokal og regionalvalg i Polen om to år.