Jøder tager afstand fra Israels racisme mod Polen

  michael_schudrich_joedisk_rabbiner_polen

  Det jødiske overhoved i Polen rabbiner Michael Schudrich tager sammen med amerikanske jødiske kredse, afstand fra racistiske udtalelser om polakker fra Israels udenrigsminister Yisrael Katz. Arkivfoto.


  WARSZAWA: De amerikanske og polske jøder tager kraftig afstand fra udtalelserne fra Israels udenrigsminister og kalder dem urimelige og uretfærdige.


  Israels udenrigsminister Yisrael Katz, sagde søndag, at ”polakkerne får antisemitisme ind med modermælken”. Det har skabt den værste diplomatiske og politisk krise mellem Israel og Polen i nyere tid. Udtalelserne betegnes i Polen, som rendyrket racisme mod polakkerne.

  Balladen begyndte i sidste uge, da Israels premierminister Netanyahu sagde, at polakkerne slog jøder ihjel under Anden Verdenskrig. Den israelsk regeringschef gjorde det endda på verdens største jødiske museum, i byen hvor polakkerne var de eneste der hjalp jøderne under nedslagtningerne i den jødiske ghetto i april 1943.

  Frem og tilbage

  Reaktionen kom da også prompte fra Polens ledelse, der var klar til at aflyse et planlagt Visegrad-topmøde i Jerusalem i denne uge. Israel undskyldte dog, og fastslog at der kun var tale om nogle polakker. Det var nok for den polske præsident Andrzej Duda, der herefter godtog forklaringen om fejlcitat. Men det gjorde Polens statsminister ikke. Han aflyste sin egen deltagelse i topmødet i Jerusalem, og ville i stedet sende sin udenrigsminister. Det fik så til gengæld den nytiltrådte israelske udenrigsminister til at gøre skaden værre ved at gentage en tidligere israelsk regeringschef udtalelse om, at ”polakkerne får antisemitismen ind med modermælken”.

  Nu var det ikke længere alene Polens statsminister der blev oprevet, men hele det polske samfund. Ren racisme kalder polakkerne udtalelsen, og aflyste helt deltagelsen i Visegrad mødet i Jerusalem. Siden fulgte de øvrige lande i samarbejdet; Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn op, og hele arrangement i Israel blev aflyst. Men Polen står da også langt fra ene i kritikken og forargelsen over Israels udenrigsminister.

  Jødiske kredse

  Den stærke jødiske lobby i USA tager også afstand fra Israels udenrigsminister i skrappe vendinger, og fastslår at selv om der er tilfælde af drab på jøder udført af polakker, så var Polen et epicenter for jødedommen gennem tusinde år – og de amerikanske jøder fremhæver polakkerne for at redde mange jøder under Anden Verdenskrig. Nogenlunde de samme toner lyder fra det jødiske samfunds overhoved i Polen, rabbiner Michael Schudrich.

  Danmark samarbejdede

  – Man skal huske, at Polen under besættelse ikke samarbejdede med tyskerne som f.eks. Frankrig, Holland og Danmark gjorde, siger rabbineren tirsdag. Polen hører til de lande der er anerkendt for at hjælpe jøderne under Anden Verdenskrig, og polakker er klart den største gruppe blandt dem. Det er en fornærmelse mod de forkerte, siger det jødiske overhoved i Polen om Israels udenrigsministers udtalelser.

  Der er ikke udsigt til nogen løsning på problemet mellem de to lande. Paradoksalt nok, var den israelske regeringschef rejse til Warszawa i sidste uge – og Visegrad-besøget i Jerusalem – netop foranstaltninger, der skulle genoprette det gode forhold mellem landene efter flere kontroverser det seneste år. Kontroverser, netop om historieskrivningen af Anden Verdenskrig.

  Den amerikanske ambassadør i Polen tog tirsdag også afstand fra den israelske regerings udtalelser om polakkernes rolle under Anden Verdenskrig.

  HØR MERE
  Radio24syv: Polen og Israel i konflikt