Justitsminister har en plan med til godkendelse i EU

Polens justitsminister Adam Bodnar er i Bruxelles. Han søger med polakkernes opbakning at få sat en stopper for EU’s artikel 7 proces mod Polen. Arkivfoto.

BRUXELLES: Polens justitsminister Adam Bodnar har en plan med til godkendelse i EU. Den skal afslutte konflikterne fra den tidligere regering.


Polens justitsminister siden midten af december, Adam Bodnar, har en plan med under armen til ministerrådsmøderne i Bruxelles tirsdag. Det er Bodnars opgave at rydde op efter otte år med Kaczynski-regeringer, der har modarbejdet de demokratiske principper og overtrådt aftalerne med EU.

Justitsminister: Jeg har en drøm

Justitsminister Bodnar sagde i januar, at han har en drøm. Hans drøm er at bilægge alle de demokratiske kontroverser med EU – inden den 1. maj i år. Og hvorfor lige den dag. Det er 20 års dagen for Polens optagelse i EU, efter forhandlinger i København i december 2002. Afslutningen af de mange sager med EU, vil også betyde at indefrosne midler til Polen kan frigives.

Gik til valg for demokratiet

Den nyvalgte polske koalitionsregering under Donald Tusk ledelse, der først blev indsat i december – selv om valget var i oktober – gik til valg på at rydde op i alle konflikterne med EU.

– Jeg vil fremlægge en handlingsplan der skal gendanne retsstatsprincippet. Det er en handlingsplan, som polakkerne har ventet på. Dette er en handlingsplan, som polakkerne valgte den 15. oktober, og som de har krævet gennem mange med protester og demonstrationer i gaderne for uafhængige domstole og uafhængige anklagere, sagde Bodnar lige inden afrejsen til Bruxelles.

– Jeg agter at overbevise deltagerne om, at når vi gør alt dette, så bør Polen ikke længere have den verserende artikel 7 sag – den er der ikke behov for, når alle i Polen forpligter sig til at genoprette retsstaten, siger justitsminister Adam Bodnar til det polske nyhedsbureau PAP.

EU-kommissær er positiv

– Efter seks års forhandlinger i henhold til artikel 7 er det her det første positive skridt, der kan resultere i lukning af artikel 7 proceduren, siger næstformanden i Europa-Kommissionen Vera Jourova.

EU-kommissæren kan ikke forudsige Europa-Kommissionens afgørelse og medlemslandenes holdning, men hun har også en drøm, siger hun til PAP.

– Det er min drøm, at artikel 7 proceduren mod Polen afsluttes inden min periode udløber, siger Vera Jourova. Det gør den til sommer, hvor der også er valg til Europa-Parlamentet.

Dansk holdning

Inden afrejsen sagde den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Ritzau om sagen:

– Vi lever i en tid, hvor det er let af blive deprimeret over udviklingen rundt omkring. Der er det et lyspunkt, at der er kommet en regering i Polen, som helt klart har politisk ambition om at rette op på mange af de kritikpunkter, der har været rettet mod Polen gennem en årrække, siger Lars Løkke Rasmussen.

LINK: EU artikel 7 sag mod Polen

Justitsminister vil frigive penge – vil du?

polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.

 

Adam Bodnar

LINK: TVN 24 live fra Bruxelles