Kaczynski erkender fejl i stor økonomisk plan

Polen plan
Den nye særlige lov om kreditferie er en succes, siger den polske statsminister efter at ordningen er skudt i gang. Arkivfoto.

WARSZAWA: Kaczynski har overraskende erkendt at der er store fejl i ny økonomisk plan. De polske lærer har mistet penge på årets første lønsedler.


Den nye store økonomisk plan – New Deal – som den polske regering har implementeret trods omfattende kritik, bliver nu ændret. Det oplyser regeringens talsmand, efter at partiformand Jaroslaw Kaczynski fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har udtalt, at der er fejl i den som skal rettes.

Den økonomiske reform skulle gøre livet nemmere for de dårligst stillede polakker og middelklassen. Og på samme tid skulle den ifølge regeringen også gavne iværksættere og andre forretningsdrivende. Planen trådte i kraft ved årets begyndelse, og har udløst et mindre kaos efter at flere grupper har fået deres første lønsedler.

Mindre i løn

Partiformand Jaroslaw Kaczynski havde lovet at reformen ikke ville betyde færre penge for almindelige polakker. Oppositionen har omvendt hævdet, at planen er et skalkeskjul for skatte og afgiftsstigninger. Inflationen er i forvejen høj i Polen, og mange rammes også hårdt af voldsomme stigninger i energipriserne.

Da de første lønsedler blev udstedt til de polske lærer, var beløbet mellem 300 og 400 zloty lavere end normalt. Også andre grupper i Polen har oplevet store ændringer. Og det har udløst en ramaskrig. Kaczynski siger:

– Man kan sige, at den polske orden ikke har været god. Den blev straks angrebet af oppositionen, men det var forventet. Men da utilfredsheden også kom indefra, gjorde det indtryk.

– Finansministeriet er i gang og regeringen har undskyldt. Hver eneste lærer, der mistede penge i januar, vil blive kompenseret allerede i februar, lover Kaczynski.

Talsmand: Regeringen ændrer plan

– Vi havde at gøre med en forkert beregning af aconto skatten. Det vil blive rettet op på fejlene, sagde regeringens talsmand Piotr Müller lørdag morgen til RMF FM.

Han forsvarede fortsat planen og sagde at 18 millioner polakker nyder godt af den, men erkendte dog er der var sket systemfejl. Ændringerne vil blive præsenteret af statsminister Mateusz Morawiecki for det polske parlament i den kommende uge, oplyste talsmanden.

Ny statsminister?

Jaroslaw Kaczynski har i flere tilfælde, også i forbindelse med Pegasus-affæren, sagt ting, der går på tværs af regeringens udtalelser, og i flere tilfælde med offentlig kritik af regeringens medlemmer. Hos RMF FM blev regeringens talsmand også spurgt til rygterne om, at enten statsministeren eller finansministeren skal træde tilbage på grund af den fejlslagne økonomiske plan.

– Nu bruges alle kræfterne på at rette fejlene, og der kommer sikkert et tidspunkt hvor der skal drages personlige konklusioner. Men det er ikke nu. Jeg hører fantasifulde rygter om statsministerens afgang hver eneste måned, sagde talsmanden.

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.