Kaczynski i nyt og voldsomt angreb på regeringen

  Polen_jaroslaw_kaczynski_polennu

  Jaroslaw Kaczynski vil have en undskyldning fra regeringspartiet Borgernes Platform (PO) før han vil samarbejde med partiet. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Jaroslaw Kaczynski, formand for oppositionspartiet, Lov og Retfærdighed (PiS), nægter at samarbejde med regeringspartiet før han har fået en undskyldning for Smolensk tragedien.


  Lederen af oppositionen Lov og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski, vil have en undskyldning, før han vil indlede samarbejde med regeringspartiet Borgernes Platform (PO) og den nyvalgte præsident Bronislaw Komorowski, som vandt over Kaczynski i præsidentvalgets anden runde tidligere på måneden.

  Jaroslaw Kaczynski beskylder direkte regeringen for, at være ansvarlig for den tragiske ulykke i Smolensk, den 10. april, hvor hans bror og 95 andre højtstående polakker omkom, skriver Gazeta Polska.

  Savner redegørelse

  Jaroslaw Kaczynski mener, at eksperter fra Rusland og Polen skal offentliggøre alt det materiale de har, så der kan skabes vished om årsagen til ulykken.

  Jaroslaw Kaczynski udtaler også, at han havde afstået fra aggressioner og angreb under præsident valgkampagne, og beklager, at hans udstrakte hånd ikke er modtaget af regeringspartiet.

  Fly sparet væk

  Han angriber også regeringen for, at de udskød beslutningen om at anskaffe et nyt præsidentfly, som blev skåret væk i en sparerunde.

  Jaroslaw Kaczynski mener ikke, at det russisk byggede flys sikkerhedsstand var tidsvarende, og at et nyt fly ville have reddet hans brors liv.

  – Hvis vi skal have nogen form for politisk samarbejde, helt ærligt, så er det svært at forestille sig uden en klar og utvetydig undskyldning, siger Jaroslaw Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet.

  Forsinket til ulykkessted

  Jaroslaw Kaczynski hævder også, at den polske regering sørgede for, at han kom senere frem til ulykkesstedet den 10. april, så premierministerne Donald Tusk og Vladimir Putin kunne være de første i Smolensk.

  Ingen stillet til ansvar

  En journalist spurgte Jaroslaw Kaczynski, om ikke partiet blot udnyttede det tragiske flystyrt?

  – I ethvert demokratisk land skal alle omstændighederne offentliggøres, og der er intet sket de seneste tre måneder. Ingen er blevet stillet til ansvar, hverken juridisk eller politisk, og det er der brug for, siger Jaroslaw Kaczynski, og fortsætter:

  – Det viser, at vores demokrati blot er en facade. I et normalt land ville mange mennesker miste deres job (som konsekvens af ulykken, red.), siger Kaczynski.