Kaczynski kan straffes for sin kommunist-fortid

Lech og Jaroslaw Kaczynski blev berømte som barnestjerne, på det polske kommunistiske monopol-stats tv i 1962, som kommunistiske mønsterbørn. Den gang ville brødrene ”fange månen”, som var en del af titlen på deres skuespillerpræstation. Vi har set nærmere på brødrene relationer til kommunismen, i anledning af en ny lov der ophæver forældelsesfristen for forbrydelser begået under kommunismen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har netop forberedt et lovforslag, der betyder at sager om forbrydelser under kommunismen fra 1945 til 1989 aldrig forældes.


En gammel lov, der havde sat 1. august 2020 som udløbsdato for, hvor længe polakker kan gøres ansvarlig for deres handlinger under kommunismen, erstattes nu af en ny lov. Det har regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) meddelt ifølge det statskontrollerede nyhedsbureau, PAP.

Som folkedrab

Polens præsident – og præsidentkandidat til valget den 28. juni – Andrzej Duda siger, at kommunistiske forbrydelser skal straffes på samme måde som folkedrab.

Hensigten med den oprindelig lov, var at sætte en deadline for de interne skænderier og beskyldninger i Polen, som det nye og skrøbelige demokrati har været præget af siden kommunisttidens ophør i 1989. Men regeringspartiet ønsker ikke at sætte en streg over fortidens forbrydelser.

Derfor vil en ny lov, der ventes vedtaget om få dage, ophæve tidsbegrænsningen, og sikre at kommunistiske forbrydelse kan retsforfølges og straffes i al fremtid. Den nye lov skal træde i kraft 31. juli, altså dagen før det ellers planlagte udløb.

Kan blive til selvmål

En af de mest kendte, nulevende polakker fra den kommunistiske periode, er paradoksalt nok, formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski selv. Det er samme mand, der står bag ændringen af loven.

Jaroslaw Kaczynski og hans bror Lech, blev berømte under kommunismen i Polen. Som mønsterbørn blev de i 1962 kendte barnestjerner på det regime-kontrollerede stats-tv. Og at det ikke var nogen tilfældighed, at netop de to blev udvalgt til opgaven, hænger sammen med at Kaczynski-familien havde stor magt under kommunismen.

Ansvarlig for mord på plakker

Brødrenes onkel, Henryk Swiatkowski var justitsminister i Polen under kommunismen fra 1945 til 1956, og han var formand for den polsk-russisk venskabsforening fra 1945 til 1950. Som justitsminister var det ham der underskrev dødsdommene mod polske frihedskæmpere, og andre der ikke fulgte den kommunistisk vej. Det var også onklen, der tog en villa i den dyre Warszawa-forstad Zoliborzu, fra en polsk frihedskæmper. Det er den villa, som Jaroslaw Kaczynski og hans to katte i dag bor i. Huset blev ellers givet af Piłsudski-familien (polsk general og landsfader) til major Lisa-Ball, der var polsk krigshelt i den polsk-russiske krig i 1920, som polakkerne vandt. Men majorens familie blev fjernet af regimet, og Kaczynski familien rykkede ind.

Bag Katyn-løgne

(Artiklen fortsætter under billedet)
Den danske retsmediciner og spion Helge Tramsen (tv. med pibe i munden) tog et kranium med hjem fra Katyn, hvori han gemte tegninger over tyske våbenfabrikker, som han fik i Berlin hvor videnskabsfolkene havde en overnatning ud og hjem fra Rusland.

Den samme onkel havde også til opgave at lyve og lave falsk propaganda om hvad der skete med de 22.500 højtstående polakker, der blev myrdet af russerne i 1940 i den såkaldte Katyn-massakre, der fandt sted mindst tre steder. Han udstedte også advarsler og dødsdomme mod de polakker og efterladte, som blev ved med at søge efter sandheden om hvad der var sket med deres kære. Dengang – og frem til 1990 – gav Moskva tyskerne skylden for at stå bag de mange henrettelser. Tragikomisk er det, at det var på vej til en markering af 70-året for Katyn ved Smolensk i Rusland, at Lech Kaczynski omkom i en flyulykke, sammen med mange af de pårørendes familier fra myrderierne i 1940.

Kaczynskis anden onkel

En anden af Kaczynskis onkler var Wilhelm Swiatkowski. Han var chef for den øverste militærdomstol, og blev udnævnt personligt af den sovjetiske diktator Josef Stalin. Wilhelm blev student i Kharkiv i 1940, og meldte sig til den Røde Hær samme år. Han blev chef for den militære domstol i 1950, og havde jobbet frem til 1954. De to onkler havde en helt afgørende rolle under de kommunistiske udrensninger efter Anden Verdenskrig (1950-1954). Det siges i Polen, at de to slog flere mennesker ihjel i Polen under kommunismen, end det berygtede sovjetiske NKVD-enhed gjorde. Og det siger ikke så lidt.

Kaczynski brødrenes far, Rajmund Kaczynski, fik villaen – som Jaroslaw Kaczynski nu bor i – af de to onkler fordi han også spillede en vigtig rolle i det kommunistiske Polen.

Rajmund Kaczynski var aktiv i den illegale undergrundsbevægelse AK under Anden Verdenkrig. De aktive AK’ere fra dengang blev enten forfulgt eller myrdet af kommunisterne, og levede i dyb fattigdom. Rajmund Kaczynski fik derimod en luksusvilla, og et job som lektor på Warszawa Universitet, med kommunisme som speciale. Mens børn af AK-frihedskæmperne levede i stor fattigdom og nød, så blev Lech og Jaroslaw Kaczynski tv-stjerner på det kommunistiske stats-tv i 1962. Rajmund Kaczynski rejste meget i den vestlige del af verden under kommunismen, hvilket ingen almindelige polakker – og slet ikke tidligere AK-soldater – kunne på den tid. Kaczynski var i sandhed en mand af den polske kommunistiske elite.

Jaroslaws egne bedrifter

Nu kan Jaroslaw Kaczynski naturligvis ikke stilles til ansvar for de forbrydelser som familiemedlemmer kan anklages for at stå bag, men Jaroslaw Kaczynski var formentlig selv en del af den kommunistiske elite. Selv hævder Jaroslaw Kaczynski, at han i årene 1982-1989 var aktiv i Solidarnosc og dermed i den polske kamp for frihed mod kommunismen og etpartisystemet, der var underlagt Moskva. Der findes dog ingen dokumenter der kan bekræfte påstanden, og hverken Lech Walesa eller andre fra den tid, kan huske han var med. Jaroslaw Kaczynski hævder selv, at nogen af hans fjender må have brændt dokumenterne der beviser at han også kæmpede for polsk frihed. Onde tunger i Polen påstår omvendt, at Jaroslaw Kaczynski selv har brændt beviserne – nemlig beviserne på hans andel i magteliten under kommunismen. Det skulle være sket, da han var Polens statsminister 2006-2007.

Kendt kommunist i 1979 og fredet i 1981

Flere ting tyder da også på, at Jaroslaw Kaczynski selv var en særdeles aktiv kommunist, og ikke en polsk frihedskæmper. I 1979 deltog han 1. maj festligheder sammen med regionens kommunist-leder og andre fra det sovjet-styrede regime. Jaroslaw Kaczynski var heller ikke på skibsværftet i Gdansk i august 1980, og da regimet i december 1981 arresterede og internerede henved 10.000 aktivister, var Jaroslaw Kaczynski ikke blandt dem. Han fik først beskeden om krigsretstilstanden, da han kom i kirke dagen efter at de polske Solidarnosc-frihedskæmpere var blevet interneret.

(Artiklen fortsætter under billedet)
1.maj blev altid markeret med maner under kommunismen (1945-1989). Her er det den nuværende formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski i hans kommunisttid. Her ses han sammen de lokale og regionale partibosser på vej til 1. maj møde i 1979 i Bialystock i det østlige Polen. Arkivfoto.

De kommunistiske myndigheder havde da heller ikke spioneret mod Jaroslaw Kaczynski før engang i 1989. Første gang at Jaroslaw Kaczynski optræder i den polske frihedskamp, er i forbindelse med rundbordssamtaler i foråret 1989, mellem de kommunistiske myndigheder og Solidarnosc aktivister. Jaroslaw Kaczynski havde plads i et af de juridisk underudvalg, da han var uddannet jurist.

(Artiklen fortsætter under billedet)
Lech Walesa sammen med Kaczynski-brødrene. Arkivfoto.

Da Lech Walesa blev valgt som præsident i 1990, tog han brødrene Kaczynski med ind i sin stab i præsident-paladset. Men det har Lech Walesa, der fik Nobels Fredspris i 1983, fortrudt mange gange siden. Til polennu.dk fortæller han, at de to Kaczynski-brødre kun havde hævn og had i hovedet. Og at de kun kunne kigge tilbage, og aldrig frem, som var nødvendigt i det spæde og skrøbelig demokrati efter 1989.

Forsøgte militærkup

Da Jaroslaw Kaczynski på det tidspunkt havde en mandlig partner, drillede Lech Walesa ofte Jaroslaw Kaczynski om det var en af han- eller hunkøn han ville bringe til den næste officielle sammenkomst. Og i 1992 gik det helt galt i samarbejdet. Brødrene Kaczynski forsøgte at gennemføre et militær statskup mod Lech Walesa og det nye demokratiske Polen. Kuppet mislykkedes, og Lech og Jaroslaw Kaczynski røg ud af præsidentpaladset. Dengang og lige siden, har Lech Walesa forudsagt; at den ene af brødrene ville slå den anden ihjel, og den tilbageværende ville enten begå selvmord eller ende på en galeanstalt.

Sletter spor

Lech og Jaroslaw Kaczynski var naturligvis ikke interesseret i at deres kommunist fortiden kom frem i lyset for polakkerne, som har fået en anden historie om den ”heroiske” Kaczynski-familie. I 2001 laver de det nationalistiske parti Lov og Retfærdighed (PiS), som har regeringsmagten i dag, og hvis store drivkraft er hævn over kommunisterne, som de selv var en del af. I 2005 dør deres far Rajmund Kaczynski, og det er på et tidspunkt hvor Lech Kaczynski kæmper for en præsidentpost i Polen. Begravelsen blev holdt hemmeligt, og kun få gæster blev inviteret. Der var ingen markering, ingen taler, ingen omtaler. Ingen skulle kende til Kaczynski brødrenes far med den stærke kommunistfortid. På samme tid beskyldte brødrene farfaren til modkandidaten ved præsidentvalget Donald Tusk, for at have samarbejdet med nazisterne. Det er en løgn, men sandt er det at Tusk senior blev tilbageholdt af nazi-tyskerne og sat i en tvangs arbejdslejr.

Tusk og Putin bag attentat

I 2010 omkommer Lech Kaczynski i en flyulykke, hvor brødrene krævede at piloten skulle lande, selv om flere flyveledere, ville have flyet omdirigeret til Minsk eller Moskva. På grund af tæt tåge, var det uforsvarligt at forsøge at lande i Smolensk (Katyn). I andet forsøg gik det galt, da flyet torpederede en trætop. Alle 96 ombordværende blev dræbt på stedet.

(Artiklen fortsætter under billedet)
Lech Kaczynski kommer til Polen efter det mislykkedes landingsforsøg i Smolensk. Arkivfoto.

Siden har Jaroslaw Kaczynski beskyldt både Donald Tusk og Vladimir Putin for at stå bag et attentat mod flyet. Tusk og Putin var dengang regeringsledere for Polen og Rusland. Lech Walesa har omvendt beskyldt Jaroslaw Kaczynski for at slå sin bror ihjel, ved at presse ham til at forsøge at lande i Smolensk, trods alle advarslerne og trods vejr og en dårlig teknisk udrustet lufthavn. Sagen har været genstand for en retssag sidste år mellem Lech Walesa og Jaroslaw Kaczynski.

Lech Walesa ud af historiebøger

I 2017 bad Jaroslaw Kaczynski blandt andet de polske uddannelsesinstitutioner om at fjerne Lech Walesa fra historiebøgerne om Polen. Han beskyldte den polske frihedshelt for at have været spion for kommunister i 1970’erne – en påstand Lech Walesa har afvist, og som han er blevet frikendt for ved de polske domstole.

Lov under tidspres

Det nye lovforslag om at ophæve udløbsdatoen for forbrydelser under kommunismen, ventes vedtaget i løbet af få dage. Herefter har det polske overhus – senatet – 30 dage til at tiltræde eller afvise lovforslaget. Hvis senatet bakker op, skal det underskrives af præsidenten, for at være gældende. Regeringspartiet vil gøre det gældende fra 31. juli, og er dermed under tidspres.

Mere fra Polen på dansk?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.