Kaczynski krævede penge under bordet til præst

  jaroslaw_kaczynski_maja_giannoccaro
  Partiformand Jaroslaw Kaczynski er sygemeldt. Det kom frem, da han ikke mødte op til et møde med de nyvalgte medlemmer af Sejmen for PiS-partiet. Foto: Maja Giannaccaro, polennu.dk.

  Partiformand Jaroslaw Kaczynski er taget i nye afsløringer. Han har modtaget penge under bordet til en præst, og så er der kommet flere afsløringer om Kaczynski-familiens rolle under kommunismen. Det hus som Jaroslaw Kaczynski bor i, har familien fået af hans onkel – der var en højtstående kommunist. Onklen havde beslaglagt det fra en polsk frihedskæmper, der kæmpede i AK-hjemmehæren mod Nazityskland under Warszawa-opstanden i efteråret 1944. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Afsløringerne af Kaczynskis ulovlige forretningsaktiviteter fortsætter. Ejendomshandel blev betinget af penge under bordet til præst.


  Afsløringerne om formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynskis tvivlsomme aktiviteter fortsætter. Partiformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har været til afhøring hos det hemmelige politi, efter nye afsløringer. Tidligere afhøringer er foregået hjemme hos partiformanden, men nu gennemføres de i politihovedkvarteret.

  Da de første afsløringer kom, blev der slået en jernring omkring Kaczynski. Men siden er beviserne mod ham blevet så belastende, at den polske justitsminister (som ikke er fra PiS-partiet, men fra en koalitionspartner) blandt andet har ladet det hemmelige politi indkalde det menige parlamentsmedlem Kaczynski til afhøringer i politihovedkvarteret.

  50.000 i kontanter

  Fredag kom det frem, at Kaczynski havde krævet at en østrigsk forretningsmand skulle give 100.000 zloty i kontanter til en navngiven præst, for at han på vegne af PiS-formandens forretningsimperium – Lech Kaczynski Foundation – kunne sætte gang i byggeriet af rekordhøje tvillingetårne i midten af Warszawa – som symbol for de to Kaczynski brødre. Et byggeri der efter planen skal indbringe Kaczynski og hans støtter millioner i indtægter. Mødet fandt sted den 2. februar sidste år.

  Forretningsmanden havde ikke mulighed for at skaffe mere end 50.000 zloty. De blev til gengæld afleveret i partihovedkvarteret i en kuvert, og endte i Jaroslaw Kaczynskis hænder, siger vidner til den politienhed der efterforsker sagen. Hver dag kommer der nye afsløringer om PiS og Kaczynskis skjulte forretningsimperium.

  Børn af kommunismen

  Det er også kommet frem, at Kaczynski-brødrenes to onkler var højtstående kommunister. De sikrede blandt andet – under kommunismen – at polske frihedskæmpere fra Anden Verdenskrig fik beslaglagt deres ejendomme. Det hus som Jaroslaw Kaczynski i dag bor i, er et af de huse som deres kommunist-onkel skaffede til Kaczynskis gren af familien. De to onkler stod også bag likvideringer af flere polske frihedskæmpere under AK-hjemmehæren, der stod bag opstanden i Warszawa i august 1944. Paradoksalt nok, er PiS-regeringens hovedargument for at nedbryde Polens domstole, netop frygten for tidligere kommunister og deres ondskab. Men mere og mere tyder på, at Kaczynski brødrene i virkeligheden er dem med de største og tungeste samarbejdsrelationer med kommunisterne. Og det passer også ind i det store billede.

  Børnestjerne i rødt tv

  Lech og Jaroslaw Kaczynski blev nemlig berømte som kommunistiske børne tv-stjerner, og såvel brødrenes far som de to onkler, havde en afgørende indflydelse under Polens kommunisme. At blive udvalgt til tv, var kun noget der skete for familier med nære relationer til regimet. Brødrene kom da heller ikke i husarrest, da det kommunistiske Polen og Rusland i december 1981 internerede flere tusinde af landets Solidarnosc-aktivister. Det er til trods for, at Kaczynski-brødrene gentagne gange har sagt, at de var aktivister i kampen for Polens frihed og uafhængighed af kommunisterne i Solidarnosc.

  Død i hasarderet landings forsøg

  Lech Kaczynski omkom i en flyulykke i 2010 i Smolensk, hvor besætningen på den daværende præsidents fly pressede piloten til at lande, trods advarsler, dårligt vejr og manglende udstyr på flyvepladsen. Jaroslaw Kaczynski skulle også have været med flyet, men meldte afbud i sidste minut. Han talte dog med sin præsident-bror, mens denne var i luften over Smolensk før det andet landings forsøg, der blev fatal. 96 polakker omkom.

  Kaczynski brødrene er mest kendt internationalt for at stå bag opførslen af Opstandsmuseet i Warszawa, og for at blokere for EU Lissabon-traktaten.

  Det respekterede polske dagblad, Gazeta Wyborcza, der står bag de omfattende og veldokumenterede afsløringer af Jaroslaw Kaczynski, har varslet at der kommer flere afsløringer i de kommende uger.