Kaczynski optog beskyttet af talrige politistyrker

  smolensk_demo_juni_2017

  Smolensk optoget blev søndag aften gennemført for 89. gang. Jaroslaw Kaczynski mener, at Rusland og Donald Tusk stod bag ulykken, der kostede 96 højtstående polakker livet i 2010. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski lovede et nyt Polen i forbindelse med Smolensk optog nummer 89.


  Hver den 10. i en måned siden april 2010, har Jaroslaw Kaczynski gået sørgemarch gennem Warszawa til minde om hans bror, den tidligere præsident Lech Kaczynski, som omkom ved en tragisk ulykke i Smolensk i Rusland, der kostede 96 polakker livet. Søndag aften var der optog igen i den polske hovedstad.

  Jaroslaw Kaczynski lovede de få tilhængere der var mødt op, et nyt Polen.

  Den 4. Republik

  – Den Fjerde Republik er tættere på end nogensinde, Polen vil være suveræn, retfærdig og stærk, også selv om vi står helt alene i Europa, vil Polen forblive en ø af frihed og tolerance, sagde Kaczynski søndag aften. Han sagde også, at selv om der er lang vej til at få sandheden frem om ulykken, så skal der bygges monumenter der minder om den.

  – En dag vil vi være i stand til at sige, at vi har den fjerde Republik, Polen. Vi vil have et Polen der er retfærdigt, suverænt, uafhængigt, frit og stærkt, sagde Kaczynski ved en historisk kort Smolensk tale. Under talen råbte demonstranter: Løgner, løgner, løgner – mod Jaroslaw Kaczynski.

  Warszawa blokeret

  Få hundrede deltog i Smolensk optoget, mens store politistyrker passede på Kaczynski og hans følge. Siden lørdag har der været opstillet gadeværn i centrum af Warszawa for at gøre plads til Smolensk optoget.

  Mod demonstranter

  Demonstranter mod Kaczynskis lederskab var også mødt op i stort antal. Flere havde spærret vejen for Smolensk optoget, som blev fjernet efter dialog og håndgemæng med politiet. Sammen med tilråb om Solidarnosc, var der talrige demonstranter der råbte: Gestapo, Gestapo – til politistyrkerne.

  Mord på præsident

  Jaroslaw Kaczynski mener, at Rusland og Donald Tusk stod bag ulykken, men andre hævder at Jaroslaw Kaczynski er skyld i hans brors død, ved at presse ham til at forsøge at lande i Smolensk lufthavn, selvom både russiske og polske flyveledere frarådede landing på grund af tæt tåge og manglende sikkerhedsudstyr i den nedlagte militære lufthavn i Smolensk.

  Lig graves op

  Seneste har Jaroslaw Kaczynski beordret, at samtlige lig opgraves og udsættes for ny obduktion, for at lede efter spor efter sprængstoffer. Et arbejde der har pågået siden november sidste år, hvor danske retsmedicinere obducerede liget af den afdøde præsident.

  Teorien om sprængstoffer er allerede afvist af polske, russiske og andre internationale eksperter.