Kaczynski skal afhøres om Smolensk-tragedien

Rusland_Smolensk_Katyn_Polen_10_april_2010

Vragdele fra præsidents fly der styrtede ned ved Smolensk Nord lufthavnen, den 10. april 2010. Samtlige 96 ombordværende omkom. Arkivfoto.


WARSZAWA: 60 medlemmer af parlamentet Sejmen stiller krav om et Smolensk-udvalg, der skal følge efter-forskningen af årsagen til ulykken den 10. april 2010.


Jaroslaw Kaczynski skal afhøres af de russiske og polske myndigheder, i forbindelse med tragedien i Smolensk der kostede den daværende præsident, Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet, skriver Gazeta Wyborcza.

27. juli

Myndighederne vil tale med Jaroslaw Kaczynski den 27. juli. Jaroslaw var tvillingbror til Lech Kaczynski, der omkom ved ulykken, da de var på vej til Katyn for at mindes 70 året for Katyn-massakren.

Blev hjemme

Jaroslaw skulle have været med til Katyn/Smolensk, men blev hjemme, da deres mor blev mere og mere syg.

Russisk ønske

Anklagemyndigheden i Warszawa har dermed efterkommet et russisk ønske om, at tale med flere pårørende, for at kortlægge omstændighederne før det tragiske flystyrt.

– Russerne har sendte os en liste over personer, de gerne vil afhøre. Listen indeholder navne på medlemmer af ofrenes familier.

De vil også blive informeret om muligheden for at kræve erstatning, siger Jerzy Artymiak fra den polske militære anklager.

Krav om parlamentsudvalg

Over 60 parlamentsmedlemmer der er valgt for Kaczynski-brødrenes parti, Lov og Retfærdighed, har startet en underskrift indsamling, for at oprette et permanent Smolensk udvalg, der skal følge opklaringsarbejdet, skriver nyhedsbureauet PAP.

Partiet har fået ny kraft, efter den flotte og uventede opbakning partiet fik ved anden runde af præsidentvalget den 4. juli.