Kaczynski tager afstand fra den katolske kirke

  paedofil_polen_dokumentar_film_maj_2019

  Dokumentarfilmen Sig det ikke til nogen – er blevet set næsten 16 millioner gange, og har udløst chokbølger i Polen forud for valget til Europa-Parlamentet. Se dokumentarfilmen her på polennu.dk. PR-foto.


  WARSZAWA: Polens stærke partiformand, Jaroslaw Kaczynski, tager for første gang afstand fra den katolske kirke. En ny dokumentarfilm om præsters overgreb på børn har sat sindene i kog i Polen. Se den her.


  Det er ikke nyt, at der er fortællinger om pædofile præster i Polen. Men da Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015, blev der indført et offentligt tilgængeligt pædofil-register. Der var ingen præster at finde i registreret, trods talrige domme mod katolske præster for seksuelle overgreb. Kaczynski holdt hånden over kirkens mænd.

  Dokumentarfilm

  Men en ny dokumentarfilm – lavet af Tomasz Sekielski og offentliggjort på Youtube – har sat sindene i kog. I filmen kan polakkerne nemlig for første gang se mennesker, rigtige levende mennesker, der har været ofre for katolske præster. Før var det rygter og statistikker, men nu er det virkelige mennesker og steder det handler om. En kvinde står frem i filmen, hun har som 7-årig været til rådighed til sex for en præst. Filmen viser også, at præsterne trods anklagerne, ikke tager sig af kritikken. Filmen sætter også fokus på relationerne mellem regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og kirken.

  SE FILM
  Tomasza Sekielskiego: Sig det ikke til nogen (engelske tekster)

  Penge til kirken

  Siden PiS kom til magten, er der tilgået milliarder til den katolske kirke, til flotte kirker anlæg, katolske medier og til præster og biskoppers overforbrug. Og kirken har taget pænt imod det hele. Præsterne har prædiket regeringspartiets paroler i den hellige kirketid som tak.

  Afviser kritik

  Sidst der var anklager på de katolske præsters overgreb mod børn, afviste Jaroslaw Kaczynski kritikken med ordene: – Et angreb på kirken, er et angreb på den polske nation. Op til det seneste PiS-konvent forud for valget til Europa-Parlamentet, udråbte Kaczynski de homoseksuelle som ansvarlige for de eventuelle seksuelle overgreb på børn i kirken.
  Men nu er bøtten vendt. I en historiske fordømmelse, har Kaczynski efter afsløringerne i dokumentarfilmen taget afstand fra kirken, og de pædofiles præsters overgreb. Også den polske regering er sendt i byen med budskabet om at tage afstand fra kirken.

  Filmen er set næsten 16 millioner gange, og har sendt chokbølger gennem Polen. For første gang har polakkerne set mennesker af kød og blod lide i den katolske kirke. En film om præsters liv i sus der havde premiere sidste år, er allerede den mest sete film i Polen nogensinde. Kirken har næppe tidligere været under så stort pres i Polen, som den er efter de seneste afsløringer.

  Valg lige om hjørnet

  Dokumentarfilmen kan få store konsekvenser for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, der har lænet sig op af den katolske kirke, og brugt den til sine politiske budskaber. Det er formentlig denne angst, der har fået Polens stærke mand til at skifte mening, og for første gang har vendt sig mod kirken. Oppositionen kræver undersøgelser af omfanget af skandaler, og regeringspartiets rolle i dem.

  Pædofile i Danmark

  Jaroslaw Kaczynski har som partiformand tidligere beskyldt Danmark for at være hjemsted for pædofile. Ifølge Kaczynski skulle sex med 12-årige nemlig været tilladt i Danmark, hvilket ikke er tilfældet. Den gang reagerede den danske ambassadør i Warszawa mod den fejlagtige oplysning, men fik aldrig noget svar.