Katolske præster i Polen vil gerne giftes og stifte familie

  Sexmisbrug af børn
  292 navngivne præster og munke er anklaget for sexovergreb på mindreårige. Antallet af anmelder mod præster stiger i et historisk omfang. Arkivfoto.

  Den katolske kirke i Polen står overfor store udfordringer, mener tv kommentator. Arkivfoto: polennu.dk


  Over halvdelen af de katolske præster i Polen vil gerne slippe for cølibatet. Mange lever allerede sammen med en kvinde.


  823 katolske præster i Polen har deltaget i en undersøgelse, som professor Jozef Baniak fra Adam Mickiewicz Universitetet i Poznan har gennemført.

  Over halvdelen af præsterne – 54 procent – svarer, at de gerne vil have en kone og en familie. 12 procent fortæller, at de allerede lever fast sammen med en kvinde, mens over 30 procent har haft et sexuelt forhold til en kvinde.

  Præsternes dobbeltliv

  Undersøgelsen bliver refereret af den engelske radiostation BBC, som har fået fader Wieslaw Dawidowski fra Warszawa til at kommentere tallene.

  – Det, der bekymrer mig, er antallet af præster, der lever et dobbeltliv, hvor de arbejder som katolske præster, som forudsætter cølibat, samtidig med de har et forhold til en kvinde.

  Kirken nærmer sig et vejsving

  BBC har også talt med Szymon Holownia, som er vært på tv-kanalen religia.tv. Efter hans mening er nogle præsters brud på cølibatet kun en af mange udfordringer, den katolske kirke i Polen står overfor.

  – Som kirke nærmer vi os et sving på vejen. Når man gør det skal man sænke farten og overveje hvilket gear, man skal køre i. Men vi gør ikke noget, og vi risikerer at køre helt af vejen.