Kirkegårde lukkes på vigtig katolsk helligdag

helligdag Allehelgensdag_Polen_polennu
Allehelgensdag er en af de vigtigste polske helligdage. Polakkerne besøger afdøde familie og venners gravsteder, og der ventes som vanligt stort pres på vejene. Arkivfoto.

WARSZAWA: På grund af corona-pandemien er kirkegårde lukkede på en af de vigtigste katolske helligdage; Allehelgens dag.


Fra lørdag til og med mandag, er kirkegårdene i Polen lukkede. Det oplyste statsminister Mateusz Morawiecki på et pressemøde fredag.

Helligdag søndag

Lukningen har stor indflydelse på polakkernes planer, da det søndag er Allehelgens dag. Det er en af de vigtigste katolske helligdage, og er altid en polsk fridag. I år dog uden effekt, da de fleste polakker alligevel holder fri om søndagen.

Besøger kirkegårde

Dagen er også vigtigt, fordi det er en tradition, at polakkerne besøger kirkegårde og gravpladser, for at mindes der kære, som ikke længere er i live. De polske kirkegårde er normalt helt oplyste, at utallige lys og blomster på alle gravene. Dagen er normalt også en af årets største rejsedage, men sådan bliver det ikke i år, hvis det står til myndighederne. Kirkegårdene er lukkede foreløbig frem til tirsdag.

– Vi vil ikke øge risikoen for mere smittespredning, for normalt rejser mange mennesker rundt i landet, for at mødes på kirkegårde, siger den polske statsminister.

– Vi ventede med at tage beslutningen, da vi troede på at smittetallene ville falde, sagde Mateusz Morawiecki fredag efter det korte varsel på lukningen op til en vigtig katolsk helligdag.

Hvorfor er det en vigtig dag?

Fejringen af Allehelgensdagen går tilbage til de første århundreder af kristendommen. Antallet af kristne martyrer, som døde for deres tro på Jesus Kristus, voksede meget, og det var ikke muligt at fejre dem enkeltvis. Årlige mindedage med bøn for de afdøde, både martyrer, helgener og menige troende er kendt allerede fra den tidligere kristendom.

Flyttet til 1. maj

Kejser Phocas fra det østromerske rige forærede i 610 Pave Bonifatius IV. den hedenske romerske Pantheon. Paven flyttede alle hellige relikvier til kirken, indviede den som Santa Maria ad Martyres Kirke og indstiftede en årlig mindedag for Kirkens helgener og martyrer, som oprindelig blev fejret første fredag efter påske, senere flyttet til 1. maj.

Siden det 8. århundrede

Over et århundrede senere, i 731, indviede Pave Gregor III. en kapel i Skt. Peter Basilika i Rom til alle helgener og flyttede helligdagen til 1. november. Siden slutningen af det 8. århundrede blev fejringen af helgener udbredt også i andre dele af Europa.

Pave Gregor IV. beordrede i 837 at 1. november blev mindedagen for alle martyrer og helgener i den katolske Kirke, og at dagen blev fejret i hele den vestlige kirke.
I slutningen af det 10. århundrede begyndte benediktinermunkene fra abbediet i Cluny i Frankrig at fejre Allesjælesdag, den 2. november, som en mindedag for alle afdøde.

Allehelgensdag og Allesjælesdag i Polen

Allehelgensdag, Wszystkich Swietych, er i Polen en helligdag, og polakkerne besøger kirkegårde for at lægge blomster og tænde et lys på deres afdøde familiemedlemmer og venners grave. I kirkerne og på kirkegårdene bliver afholdt allehelgensdagsmesser, og de afdødes navne bliver læst op. Det er en dag med refleksion og bøn.

Ekstra busser og tog

Dagen er også en stor rejsedag da mange benytter lejligheden til at tage til hjembyen og gå til den lokale kirkegård. Men altså ikke i år. Normalt sætter trafikselskaberne ekstra busser og sporvogne ind for at afhjælpe kaosset på vejene, især omkring kirkegårdene. Bilisterne bliver opfordret til at lade biler stå og bruge offentlig transport i stedet for. Togene kører også efter en særlig køreplan. Men sådan er det ikke i 2020 på grund af corona-truslen.

Dagen i medierne

Allehelgensdag bliver til gengæld fejret i medierne. Radio- og tv-stationer spiller klassisk musik og sender portrætudsendelser til minde om afdøde kunstnere og/eller politikere. Aviserne har ofte artikler om personligheder, der døde det foregående år.

Allesjælesdag, Dzien Zaduszny eller Zaduszki, den 2. november, som ikke er en helligdag, er mindedagen for alle afdøde.
Allehelgensdag og Allesjælesdag har først og fremmest religiøs karakter. Men fejringen af de afdøde foregår også uden for kirkerne og kirkegårdene i form af koncerter, teaterforestillinger og udstillinger af de afdøde kunstneres værker.

Allehelgensdag fejres også i Danmark

Folkekirken i Danmark fejrer Allehelgensdag 1. søndag i november. I kirkerne oplæses navnene på det foregående års afdøde i sognet. Mange danskere besøger kirkegårde for at lægge blomster og tænde et lys på gravene.

Men det er langt fra i samme omfang som i det katolske Polen.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.