Klar besked fra USA: Ingen atomvåben til Polen

Talsmanden for det nationale sikkerhedsråd i USA, John Kirby, afviser et polsk ønske. Der kommer ingen atomvåben til Polen, lød reaktion prompte fra Washington. Arkivfoto.

WASHINGTON: USA afviser at efterkomme den polske statsministers ønske. Der kommer ingen atomvåben til Polen fra NATO.


Der bliver kommer ingen atomvåben til Polen. Sådan er reaktionen fra talsmanden for forsvarsministeriet i USA, John Kirby. Det sker efter at den polske statsminister Mateusz Morawiecki bad USA om at Polen kunne blive en del af NATO’s atomspredningsprogram.

– Jeg har ingen kommentar til samtaler af denne type. Men jeg kan slå fast, at det er ikke noget vi har talt om, og det har vi heller ikke nogen planer om at begynde på, sagde John Kirby i en diplomatisk afvisning under en pressebriefing senere fredag.

USA: Ingen atomvåben til Polen foreløbig

Polens statsminister havde fredag bedt om at få atomvåben fra USA, som reaktion på at der er kommet russiske atomvåben til Belarus. Den amerikanske afvisning kom prompte. USA er i forvejen trætte af Kaczynski-regeringens anti-demokratiske spil, og senest den såkaldte Tusk-lov, som blev ændret af den polske præsident omgående efter massiv amerikansk kritik. EU har også åbnet i overtrædelsesprocedure af samme grund. Kilder i Warszawa siger til polennu.dk, at USA er bekymrede for hvad den polske regering kan finde på, op til valget i efteråret. USA har ganske enkelt ikke tillid til Kaczynski-regeringen.

(Fortsættes under)

Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk-lov

LÆS: Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk-lov

Fem lande i Europa med atomvåben

I dag har fem NATO-lande i Europa atomvåben. Det er Tyskland, Holland, Italien, Belgien og Tyrkiet, der alle har atomvåben der er produceret i USA. Polen kommer ikke med på den liste, og helt sikkert vil det ikke ske før det polske valg, selv om udmeldingen først og fremmest anses for at være en del af den polske valgkamp.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.